Трима души в Мали са били инжектирани с експериментална ваксина срещу ебола в първите изпитания на африканска земя, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Тримата доброволци са сред 40-те здравни работници, съгласили се да участват в международните изпитания на ваксината cAd3-EBO-Z,
разработена от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в щата Мериленд, САЩ. Първият етап от тестването на безопасността на cAd3-EBO-Z започна миналия месец в САЩ и Великобритания.

Експерименталната ваксина преди това е тествана върху шимпанзета, при които е стимулирала имунна реакция срещу вируса ебола.
"Очакваме предварителните данни за безопасността на ваксината и дори някои имунологични резултати до края на ноември", казва Самба Соу, директор на Центъра за разработване на ваксини в столицата на Мали Бамако.

В САЩ се извършва изпитание на втора експериментална ваксина срещу ебола, разработена от канадската Агенция за здравеопазване, припомня ДПА.
В същото време по света се увеличават случаите на болни от ебола
или на съмнения за зараза с опасния вирус. На все повече места страховете от разпространение на епидемията се превръщат в истинска паника.
Все повече страни въвеждат извънредни мерки за сигурност и контрол на достъпа на пътници, идващи от Западна Африка. Съединените щати и Канада обявиха, че ще измерват температурата на всички, които пристигат от рисковите страни. Великобритания съобщи, че въвежда проверки на пътниците, които влизат в страната през двете основни летища на Лондон и с влака Евростар.

Междувременно президентите на трите засегнати от епидемията на ебола страни от Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - поискаха спешна помощ.
На среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон тримата президенти призоваха за изпращане на пари, лекарства, както и за обучение на медицински персонал.
Президентът на Световната банка Джим Йон Ким потвърди, че спешно трябва да се окаже помощ на най-засегнатите страни. Той се изказа против засиления контрол по западните летища.

"Това е все едно да слагате мокри парцали пред вратата ви, когато гори пожар. Трябва да изгасите пожара, а той гори в тези три страни”, каза Джим Йон Ким, цитиран от Нова ТВ.

От своя страна, директорът на американския център за контрол и превенция на заболяванията сравни разпространението на Ебола с епидемията от СПИН.
"Искам да кажа, че за 30-те години, през които работя в общественото здравеопазване, единственото подобно нещо беше СПИН епидемията.
Трябва да направим така, че това да не се превърне в следващия СПИН",
призова д-р Том Фридън.

Междувременно Си Ен Ен съобщи, че състоянието на испанската медицинска сестра, болна от смъртоносния вирус се е влошило. Тя е първият човек, разболял се от ебола извън Африка.

Пътник, пошегувал се, че е болен от ебола, пък предизвика суматоха на борда на американски самолет
и беше свален от самолета с ескорт от медицински лица в специално защитно облекло. Вместо да прекара, както планирал, двуседмична почивка в Доминиканската република, вчера беше върнат в САЩ, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

Мъжът казал, че е заразен със смъртоносния вирус в сряда на борда на самолет на "Американ еъруейс" от Филаделфия за Пунта Кана "Просто се шегувах", казва 54-годишният мъж във видеоклипове, публикувани в социалните медии, докато здравни служители със сини предпазни костюми и респираторни маски го отвеждат от самолета.

Изследванията установили, че той не е заразен с вируса, но
думите му предизвикали буря от страх, тревога и възмущение сред пътниците и екипажа.
"Мисля, че човекът, който го е казал, е идиот, и ще го кажа направо, а ако ме чувате - толкова по-добре!", обявила на всеослушание по бордовата уредба стюардеса, преди мъжът да бъде свален от самолета.