Централната избирателна комисия обяви официално имената на новоизбраните 240 народни представители в 43-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Пред журналисти в сградата на ЦИК председателят на комисията Ивилина Алексиева изчете по региони имената на депутатите от осемте политически формации, които прескочиха бариерата от 4% и намериха място в следващия парламент.

Преди Алексиева да изчете имената на новите депутати от ЦИК обясниха подробно формулата, по която се изчисляват и преразпределят мандатите. Чрез сложни математически таблици Цветозар Томов запозна журналистите със спецификите на методът "Хеър-Ниймайер", който се използва при определянето на мандатите. Именно тези специфики доведоха до влизането на Александър Методиев от листата в ДПС в Кюстендил, въпреки минималния брой гласове за движението в този район. Томов представи близо 60 стъпки, по които по метода чрез изчисляване на най-малкия и най-големия остатък се стига до настоящото разпределение на мандатите за отделните партии.

Методът "Хеър-Ниймайер" се прилага в България от 2009 година и се използва във всички избори от тогава насам, като няма никаква промяна, подчерта говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той бе категоричен, че ЦИК може единствено да прилага предвиденото в Изборния кодекс и всякакво недоволство не би трябвало да бъде адресирано от комисията. На сайта на ЦИК е качена цялата процедура и всички математически сметки по метода, които водят до избирането както на Александър Методиев, така и на всички останали народни представители.

Проблемът и аномалиите възникват от това, че националния резултат и общият брой на мандатите трябва да се преразпределят към регионалните резултати. Към тях трябва да се добавят и гласовете от чужбина, които изменят общия национален резултат, обясни Томов. Аномалиите биха били много по-малко, ако се създаде избирател район "чужбина", както и при по-равномерно разпределени райони, като в момента шанс аномалия да възникне в малък МИР е по-голяма от тази в някои от големите многоманданти райони, призна той. ЦИК обаче не следва да дава предложения, а единствено да изпълнява закона, подчерта Томов.

По отношение на постъпилите жалби към ЦИК за повторно преброяване на бюлетините от страна на кандидат-депутати говорителят на комисията Камелия Нейкова коментира, че по закон ЦИК няма как да извърши подобно повторно преброяване и тези жалби би трябвало да бъдат насочени към Конституционния съд. Очаквайте подробности. /