Прокюрдските протести, които разтърсват Турция от понеделник вечер, най-вече югоизточната част, населена предимно с кюрди, отнеха живота на най-малко 31 души, а 360 бяха ранени, сред които 139 полицаи, съобщи в Анкара вътрешният министър Ефкан Ала.

Силите на реда са арестували 1024 души, от които 58 са с повдигнати обвинения, допълни Ала, като уточни, че много държавни сгради и магазини също са пострадали. "Тази поредица от насилие трябва да спре незабавно, всички трябва да изиграят своята роля за слагане на край на тези инциденти", каза още министърът.

Безпрецедентните в последните години сблъсъци започнаха в понеделник вечер след призив на основната кюрдска партия в страната за протести срещу отказа на правителството да се притече на помощ на кюрдския граничен град Кобане в Сирия, обсаден от джихадистите от групировката "Ислямска държава".

Мнозинството от жертвите са загинали при сблъсъци между близки до турските кюрдски бунтовници от ПКК активисти и привърженици на ислямистки и националистически движения. Вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган осъди опита за "саботаж" на мирните преговори между Анкара и ПКК и обеща да вземе "всички необходими мерки" за наказване на извършителите на безредиците.