Хипотезата ГЕРБ да не съставя правителство, ако има под 100 депутати е включвала останалите партии да имат по-висок резултат. При сегашната ситуация на разпределението на партиите в 43-тото Народно събрание би било безотговорно ГЕРБ да не положи усилия да състави правителство.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в анализа си за предстоящите преговори за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки това, по думите му, единственото по-лошо от това да се състави някакво правителство, е да бъде съставено такова, което да бъде безпринципно. За да се направи правителство трябва да има компромиси едните и от другите, защото са различни партии, добави Борисов, но по думите му "едно е да правиш компромис за 200 000 души и съвсем друго за над 1 000 000 души.

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова имат изключителен мандат и право да преговарят, знаят програмата и са поемали ангажименти, каза Борисов. Трите дами ще имат право на компромиси, както и да си тръгнат от преговорите по всяко време, призна той. "Не сме пратили някой само да чуе. Нямат право да не изслушат и да не се видят с някоя от партиите, защото ние не разглеждаме лидерите, а гражданите, които стоят зад тях", заяви Борисов.

По отношение на Реформаторския блок Борисов се оплака, че приказките техни представители от последните дни "дразнят" неговите симпатизанти във "Фейсбук".

"Категорично считам, че ако се съставя правителство, трябва да има споделена отговорност. Подкрепа без участие в правителството не е подкрепа – това означава още на следващата седмица да си измислят причина и да оттеглят подкрепата си". Без да се участва реално в един кабинет ГЕРБ не биха приели подкрепа, обясни той.

От думите му стана ясно, че при евентуални следващи преговори, касаещи постове, хора и министерства, ще участва и самият Бойко Борисов, защото това ще бъдат много тежки решения и въпрос на големи компромиси. Борисов изрази желание на първите преговори да се водят стенограми и след тях да има съвместно изявление защо е постигнато или не е постигнато съгласие.

"Ние правим компромис като отиваме на консултации, очакваме същото и от другите партии. Преговори кой какви министерства ще взема, ще се реши на допълнителни консултации, които ще водя аз", поясни Борисов.

Вчера като говорих с канцлера се поинтересувах – там е обратно – първо се поставят темите, по които могат да с разберат, уточни Борисов.

Искаме да проведем преговори, за да видим какво мислят другите партии. Да видим как си представят стабилността, обяви Борисов.

Той подчерта, че е важно кой как си представя казуса с КТБ. Да кажат как виждат нещата и ако не се разберем, спокойно да отиваме на нови избори, каза лидерът на ГЕРБ. Докладът на БНБ е такъв, че дава възможност на банката. Не разбирам защо БНБ три-четири месеца не извика три-четири консултанта и да се види какво ще се прави. Не разбирам защо Иван Искров тръгна на форум на СБ, а не стои тук да прави каквото трябва. Понеже БНБ не наема консултант умишлено, трябва ли правителството да наеме консултант, попита риторично Борисов. Той напомни, че според закона НС не може да смени Искров. Трябват промени в закона.