Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като заместникът му Цветан Цветанов изнесе официалните данни от изборите за 43-то НС, предаде репортер на БГНЕС.

Когато имаме такъв резултат, нормално е да благодариш на тези които са гласували и на структурите, които са работили. С този резултат се опровергават твърдения, че някого го е било страх, заяви Борисов.

Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата. Ако БСП бяха спечелили поне 80 места в следващия парламент, а ГЕРБ имаше 100, тогава хипотезата за стабилно управление можеше да съществува. А сега сборът е 123, каза още Борисов.

Според него ако БСП си беше взела традиционния вот, избирателната активност щеше да е по-голяма и нямаше да влязат толкова малки партии. Техният слаб резултат води до нестабилност, а България има нужда както от солидна лява, така и от силна дясна партия, посочи Борисов.

ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. От тук нататък всичко е в ръцете на ДПС какво поведение ще има, заяви Борисов. Забелязвам, да има крайни решения от български партии. Етническият конфликт е нещо което много бързо може да пламне. Искам винаги да имаме едно на ум. Слушах изказванията и предизборните речи в Турция и ако ДПС не си направи извода, че с подобни действия създава проблем в етническата толерантност това ще бъде за тяхна сметка, заяви Борисов. Според него гарант за етническия мир е ако повече мюсюлмани гласуват за повече партии.

ГЕРБ вече има утвърден резултат – в последните три парламентарни избори гласовете за ГЕРБ за над 1 милион – няма друга такава партия, заяви в началото на своя анализ за изборните резултати председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това е девета поредна победа в национален вот, припомни Цветанов. ГЕРБ печели в 25 областни града, като само в 2 от тях победата е за ДПС, посочи Цветанов. От 31 МИР-а ГЕРБ печели в 26, а ДПС в 5, като е видимо отстъплението на БСП. ГЕРБ за първи път постига изравнен резултат с БСП при хората над 60-годишната възраст, като доминира в останалите възрастови групи, подчерта той и добави, че на тези избори партията му постига успех и в селата. ГЕРБ печели убедително при хората с висше образование и отстъпва при тези с основно и по-ниско от основно, където лидер е ДПС, добави председателят на предизборния щаб на ГЕРБ.