Все още няма предприети превантивни мерки на българо-македоската граница заради евентуална опасност от разпространяване на ебола, показа проверка. В правосъдното министерство, където всеки ден македонци чакат да получат бългаски паспорти, е и Мария. Тя е преминала българо-македонската граница вчера, но не е забелязала да има засилен здравен контрол по нея, съобщава БГНЕС.
"Студентка съм от Скопие, чакам да получа документи за България. Имаше малко новини от медиите и интернет за съмнения за болен от ебола в Македония. Знам, че мъжът, за който има съмнения е чужденец и не мисля, че се е заразил с ебола в нашата страна", казва жената. Мария се притеснява, че ако той е починал от ебола, болестта може да се разпространи в по нашите ширини. Според нея властите в Македония трябва да вземат мерки, като маски и да има повече информация по медиите за симптомите на болестта и превенция.

Българските власти, каза тя не правят проблеми за документи за граждани на Македония заради вчерашния случай.

Христоска Даница от Прилеп разказа, че снощи са минали границата с минибус. Нито на македонската, нито на българската граница нямаше превантивни мерки за съжаление, а само проверка на паспорти, каза тя.

Христоска добави, че е информирана, че еболата е много заразна и се прихваща бързо, тъй като вирусът обхваща жизнените органи, има и заразени доктори в Европа и много заразени хора по света.

На македонските летища имало детектор за температура, според нея, за да може, когато се открият заразени пътници да бъдат изолирани. Случаят на заразен англичанин с болестта се случва за първи път, казва тя. Според нея трябва да се взимат строги мерки не само по летищата, но и навсякъде, където може да се влезе или излезе от Македония.

Христоска добави, че и нелегалните емигранти, навлизащи у нас и в Македония също носят потенциален риск да пренасят болестта ебола.

Вчера в македонската столица Скопие почина британски гражданин, за когото се подозира, че е първият случай на смърт от вируса ебола в съседната страна. За да се установи точната причина за смъртта, анализите от изследванията са изпратени в Германия и резултатите от тях ще бъдат ясни в рамките на 48 часа. Информация за случая е изпратена в британското външно министерство и в Световната здравна организация.

В Сърбия за целите на предотвратяване на разпространението на болестта, предизвикана от вируса ебола, под медицинско наблюдение са поставени 708 души. Това съобщи Министерството на здравеопазването на западната ни съседка.