Безпокойството от рисковете за разпространение на ебола става все по-силно, а специалистите сравняват епидемията със СПИН-а. В същото време в Мадрид здравословното състояние на първия заразен човек извън Африка се влоши.

"От 30 години работя в сектора на общественото здраве, единственото сравнимо нещо беше СПИН-ът", заяви д-р Том Фреден, директор на Американския център за контрол и превенция на заболяванията, на кръгла маса във Вашингтон.

Безпокойство изрази и президентът на Сиера Леоне Ърнест Бай Корома, според когото "международният отговор за момента е по-бавен от ритъма на предаване на заболяването". Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза от своя страна, че настоящата помощ трябва да се увеличи двадесетократно, за да бъде изкоренено заболяването, отнело живота на 3900 души. Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че "трябва да се увеличат дефицитите, за да помогнем на хората".

На място в Гвинея медицинският център на Лекари без граница е близо до точката на насищане след новото увеличаване на случаите със заразени в страната. В Зимбабве, където не е регистриран нито един случай, болница с 35 легла в столицата Хараре беше напълно затворена, за да бъде изолиран подозрителен пациент, подложен на изследвания.

Засилен контрол

Отвъд Атлантика Вашингтон и Отава съобщиха, че засилват контрола на пътниците, идващи от африкански страни, засегнати от ебола, която отне живота на пациент в Тексас в сряда. Пътниците в риск трябва да преминат през измерване на температурата.

В Европа Великобритания предвижа въвеждането на "засилен скрининг на първо време на летищата Хийтроу и Гетуик и на терминалите на Евростар" за хората, пристигащи от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Френският министър на здравеопазването Марисол Турен заяви, че Франция работи за засилване на контрола на заминаващите пътници от засегнатите от епидемията страни, но предупреди, че контролът на пристигащите пътници не е "чудодейно решение".

ЕС планира среща на 17 октомври за обсъждане на евентуално засилване на контрола. В Мадрид на шестият етаж на болница "Карлос III" здравето на първия човек, заразен с ебола извън Африка, Тереса Ромеро, рязко се влоши вчера. "Искаме да изразим подкрепата си за заразения човек от вируса ебола, който страда в този момент и чийто живот е в сериозна опасност", заяви губернаторът на Мадридска област Инасио Гонсалес.

В Канада министерството на здравеопазването съобщи, че очаква от два месеца зелена светлина от СЗО за изпращане в засегнатите области на 800 до 1000 дози от експерименталната ваксина VSV-EBOV, която била "обещаваща върху животни", въпреки че все още не е тествана върху хора.