Предполагаемият килър на Емил Кюлев, разстрелял публично банкера преди 9 години, е запечатан на случайна камера, пише „Телеграф”. Съмнителният човек е сниман как оглежда мястото и вероятно се е подготвял за извършване на нападението. Минути преди кървавия разстрел по същия път минал автомобилът на тогавашния премиер Сергей Станишев.
Въпреки че това лице е било разпознато и задържано като член на банда за мокри поръчки, известна като Килърите, до обвинение не се стигна. Така на 26 октомври се навършват 9 години от разстрела на третия по богатство тогава българин, без да има обвиняем и без да са ясни мотивите за разстрела.

Засега е ясно само, че банкерът не се е чувствал застрашен от покушение, движел се е без охрана, а понякога е слизал от колата и се е придвижвал пеша. Въпреки това, Кюлев бе разстрелян със седем куршума на кръстовището на бул. „България” и „Димитър Несторов”.

Традиционна версия при подобни престъпления е бизнесът на жертвата. В случая, активите на банкера преди разстрела са били около 1 милиард евро, затова и версиите са повече от 10, но нито една не е с достатъчно доказателства, за да влезе в съда.

Един от най-разследваните варианти е разстрел заради неплатен дълг към бившия му партньор Майкъл Чорни или към Георги Илиев от ВИС. Братята Маргини също са в кръга лица, които са на вниманието на разследващите, тъй като са конкуренти с Кюлев в застрахователния бизнес. По това време основателите на СИК са конкуренти на банкера в застрахователния бизнес.

Пет години след разстрела се появява и версията, че физическите убийци са от групата на Килърите, тогава бе разпознат и човекът, свързван с бандата, известен с прякора Дачи, но и това не можа да бъде доказано. Според последната версия Кюлев, шуменският бизнесмен Румен Рачев и търновският адвокат Петър Лупов са били ликвидирани заради спорове и разпределение на банкови дялове за милиони. Една от хипотезите е, че поръчителите са смятали, че след смъртта на Кюлев могат да откраднат част от империята му.