Предвижда се на Карадере да бъде изградено вилно селище, предупредиха еколози, които организират протест за защитената зона тази вечер в столицата. Преди това предстои среща между природозащитни организации и министъра на околната среда и водите Светлана Жекова.

Поводът е решението на РИОСВ Бургас от 6-и октомври, което дава път на строителството на нов луксозен къмпинг, съобщи пред БНР съпредседателят на „Зелените" Андрей Ковачев.

„Там е природа и е "Натура 2000" – защитена зона. Няма как да се позволи това. Ние очакваме актовете на местната власт да бъдат спрени от министъра на околната среда и водите и директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите, които не си вършат работата, да бъдат уволнени", коментира Ковачев.

Еколозите настояват екоминистърът да издаде категорична забрана там да се строи.

„В 18.00 часа ще излезем и пред Министерски съвет, за да покажем, че държим в България законът да се спазва", съобщи пред Нова телевизия Тома Белев от „Зелени Балкани".

Той допълва, че строителството не е предвидено в Общия устройствен план на община Бяла.

„През 2005 година общината в нарушение на Общия устройствен план и без екологична оценка приема Подробен устройствен план на тази територия, в която предвижда застрояването", коментира Белев.