Още в сряда на 15 октомври президентът Росен Плевнелиев ще свика представители на 8-те партии, влезли в Народното събрание, съобщиха за "24 часа" източници от "Дондуков" 2.

На тези разговори трябва да се определи дата за свикване на първото заседание на 43-ия парламент, да се договори как ще протече откриването му (по конституция това прави най-възрастният народен представител) и други подробности по тържествената сесия.

Предварителната проверка сочи, че отново Стефан Данаилов като доайен трябва да удари първия звънец - както и при старта на 42-ото НС, и да произнесе клетвата, която народните представители трябва да повторят след него. "Притеснявам се да не свърши и този парламент като предишния, щом аз като най-дърт ще заклевам пак новите депутати", каза Данаилов в интервю за "24 часа" преди изборите. Според запознати се готви и резервен вариант - 43-ото НС да се открие не от проф. Данаилов, а от проф. Станилов

Депутатът от "Атака" е с няколко месеца по-млад от Ламбо, който по лични и здравословни причини можело и да не участва в церемонията.

На консултациите при държавния глава ще бъдат поканени по 2-ма представители на всяка партия или коалиция.

Консултациите са насрочени за 15-и, защото Плевнелиев изчаква ЦИК да обяви окончателно имената на новите депутати. Вчера тя обяви резултатите от вота, но до неделя се чака избраните в 2 района да посочат откъде ще влязат.

Партиите са леко изненадани от решението на президента да ги кани още на втория ден след старта на консултациите, на които ги покани ГЕРБ. Те тръгват в понеделник, първа е БСП.

Крайният срок за свикване на депутатите е 5 ноември, но Плевнелиев нямал намерение да бави указа си до приключване на пазарлъците за конструиране на управляващо мнозинство. Затова се очаква той да свика НС седмица след разговора си с лидерите - на 22 октомври. Другата възможна дата била 29-и. По традиция денят е сряда.

Служебният кабинет трябва да подаде оставка пред депутатите веднага след свикването на НС, но няма срок, в който тя да бъде приета.

Едва след гласуването на оставката на кабинета "Близнашки" ще започна да текат срокът за връчване на проучвателен мандат на ГЕРБ, а после и 7-дневният срок за реализирането му. Това няма да стане преди началото на ноември, защото първо трябва да бъдат съставени парламентарните групи, да се регистрират техните ръководства и да се сформират комисиите, което отнема поне седмица. Няма как да се сглобява кабинет, преди да има конституирани групи, тъй като проучвателният мандат се връчва на излъчения от най-голямата кандидат за премиер.