Терористите от “Ислямска държава” може да използват ебола като биооръжие за самоубийствени атентати срещу Запада, твърди военен експерт на САЩ, цитиран от в. “Дейли мейл”. Според него джихадистите щели да се заразяват доброволно и да пътуват на Запад, за да разпространяват болестта.

Президентът Барак Обама нареди вчера допълнителни проверки на 5 летища. На пътниците, които идват от райони на разпространение на вируса, ще бъде мерена температурата и от тях ще се иска подробна информация за контактите им. Мерките ще засегнат летищата “Кенеди” и “Нюарк” в Ню Йорк, “Вашингтон Дълес”, “О'Хеър” в Чикаго и “Харстфийлд-Джаксън” в Атланта, където пристигат 94% от пътниците от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. САЩ

ще изпратят в Либерия 100 морски пехотинци,

които ще помагат в борбата срещу ебола, съобщава Ройтерс. Постепенно броят на американските войници ще достигне 4000. Великобритания също праща 700 военни.

Вчера бе съобщено, че летища в Мароко и Португалия са отказали да приемат самолет, превозващ заразена норвежка лекарка. Машината искала да кацне, за да дозареди, но това не било разрешено. Самолетът се приземил на Канарските острови и там забранили на пътниците да излизат.

Още 3-ма души със съмнение за ебола са приети в болницата “Карлос Трети” в Мадрид, като хоспитализираните стават 7. Освен болната медицинска сестра, чието състояние вчера се влоши, останалите са само под наблюдение. Въпреки протестите

кучето на медсестрата бе приспано

В болница в Тексас, САЩ, е приет зам.-шериф от предградие на Далас. Там почина първият пациент с опасното заболяване в САЩ. Полицаят бил в квартирата му след неговата смърт, когато вирусът е много заразен. Доброволка от Червения кръст в Австралия също е със симптоми след връщане от Сиера Леоне.