Москва смята за недопустими изявленията на българския президент за Русия като агресивна страна. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Така той коментира интервю на Росен Плевнелиев в германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, в което той нарича Русия "националистическа и агресивна".
Новите дипломатически търкания между София и Москва идват на фона на напрежението, което предизвика изказването на руския вицепремиер от преди 3 дни, че служебният премиер Близнашки, "подведен от някой си Шаламанов" (военният министър - бел.ред.), отново "е предал Русия". Думите на Рогозин, изречени през социалните мрежи по повод решението на кабинета страната ни да се откаже от руските изтребители във военната си авиация, предизвикаха незабавният и категоричен отговор на външно министерство, което заяви, че България не дължи обяснения на трети страни.

Коментарът на Лукашевич от днес е по повод интервю на Плевнелиев за германското издание отпреди 5 дни.

„Естествено такива изявления пораждат дълбока загриженост. Жалко е, че като за пореден път повтаря неоснователни твърденията за така наречените анексиране на Крим и опит за диктат над Украйна, президентът използва недопустима реторика”, заявил Лукашевич.

„Това явно е направено в угода на моментната прозападна конюнктура, която пренебрегва реалността и нарушава вековната традиция на приятелство и сътрудничество между братските народи на Русия и България”, посочил е още говорителят руското външно министерство. „Високопоставеният политик не иска да види упоритите и последователни усилия на руската дипломация и лично на президента Владимир Путин за размразяване на кризисната ситуация в Украйна”, добавил е Лукашевич. „Очевидно е, че сме изправени пред съзнателно изопачен и селективен подход в оценката на външната политика на Русия по отношение на Украйна. Изявлението на българския президент няма нищо общо с усилията за двустранно сътрудничество и преобладаващото настроение в България в подкрепа на развитието на такова сътрудничество с Русия”, заявил е още руският дипломат.

Ето какво казва още в интервюто Росен Плевнелиев:

"Ние искаме Южен поток, но като член на ЕС България няма да допусне газопроводът да бъде построен противно на европейското право. Русия постоянно се опитва да сключва директни междудържавни споразумения с участващите в Южен поток страни", заявява в него Плевнелиев, като добавя, че "голяма грешка на Русия винаги е била да подценява европейските правила. Сега Русия трябва да научи, че в Европа има силни институции и желание за спазване на процедурите на правовата държава", посочва държавният глава като допълва, че вярва, че накрая Южен поток ще бъде изграден.

За украинската криза Плевнелиев напомня, че е бил един от първите европейски президенти, който ясно осъди руския подход спрямо Крим. "Русия казва на Европа и на САЩ, че великите сили би трябвало да решат за Украйна. Това е политика от 19 век. Опасно е. Украинският народ трябва сам да реши своето бъдеще, а не някакви велики сили", уточнява той.

За опасността от газова криза, президентът напомня, че хранилището за газ в северозападна България е пълно на 80% и може да покрие нуждите за 40 дни. "Но това не променя факта, че ние получаваме 87 до 90% от нашия газ от Русия. Малките отклонения се получават от нашите собствени добиви в Черно море, които са непостоянни, но при всички случаи ще бъдат изчерпани след години. Отдадохме много концесии за търсене на залежи от газ пред нашите брегове и сме оптимисти, че предприятия като "Тотал" от Франция или "ОМВ" от Австрия, на които възложихме тази задача, ще открият такива залежи, но това разбира се не променя нищо в краткосрочен план, казва президентът.

Той подчертава, че споразумението за Южен поток е подписано през 2008 г. "Освен договор за изграждане на тръбата, трябваше да бъде подписано и споразумение за пренос на газ. За съжаление установихме, че случаят не е такъв. Към момента разходи са твърди, но приходите са неясни. Когато оттеглилото се правителство на предишния министър-председател Пламен Орешарски през лятото с едно от последните си служебни действия въпреки реакцията на ЕС даде разрешение за строителство за Южен поток, но приходите на България за преноса на газ не са подсигурени и до днес", посочва Плевнелиев.