Българският туризъм умря. Той беше унищожен от презастрояването на наследените от соца курортни комплекси и услугата ол инклузив. Трябва да се събарят хотели, няма достатъчно зелени площи, инфраструктурата е лоша. Това казват собственици и служители в няколкото все още работещи малки търговски обекти в някогашния елитен курорт Златни пясъци, цитирани от petel.bg.
Картинката наистина е отчайваща – началото на октомври сме, а на плажа се разхождат само една двойка българи на средна възраст. Дамата е обута с ботушки и пухено елече, спътникът й се е загърнал със сако.

Докато те се взират във водната стихия, група шумни руснаци с няколко деца край тях са се съблекли по бански. По-младите се плискат във водата и очакват следващата вълна, за да извикат ентусиазирано, когато ги залее. Децата пък си играят с една сопа и тормозят бездомно куче, свило се на кълбо с надежда да дремне на слънчице.

Нито едно плажно заведение не работи, затворени са и магазинчетата за алкохол и цигари в непосредствена близост до плажа. Останали са само непочистените боклуци, сврени по ъглите. На няколко метра по-нагоре се разхождат неколцина нашенци. Те обаче не са туристи.

Участници са в годишната научна конференция на онколозите. Разходката им е като мечта – есенният ден е спокоен, слънцето се е показало, няма вятър, няма врява, алеите са пусти, няма проблем да ходиш по пътя, защото просто няма коли. Един друг свят – не онзи в разгара на лятото, когато курортът е пълен с чужденци по хавлии и отвсякъде се носи музика и реч.

„Тези руснаци, които сте видели, всъщност също не са туристи. Не в този смисъл, който влагате. Те са от сибирските мини и са тук като на санаториум. Тяхната компания ги изпраща тук, като им плаща 70% от почивката, а те си плащат останалото. Идват в определени хотели, където всичко им е предплатено, дори спа процедурите. Те всъщност са едни обикновени хора, работници като нас, така че нямат кой знае какви възможности“, коментира една от търговките.

И голяма част от останалите руснаци не били туристи в истинския смисъл. „Те си имат имоти тук и идват, когато имат свободно време. Но и това не са някакви платежоспособни хора, които са дошли, за да похарчат определена сума. Това са хора, които знаят много по-добре от мен и от вас къде се продават най-евтините домати и купуват от тях. Много чужденци дори пари за такси не дават, те все по-масово ползват градския транспорт. Така че за какъв туризъм говорим изобщо!? Няма нищо общо с онези години, когато в туризма се инвестираше и се печелеше наистина добре“, допълва жената.

„За съжаление истината е точно такава. Знаете ли, че няма печалба дори от гостите от скандинавските страни. Те всички са бедни, живеят от социални помощи“, намесва се продавач-консултант от съседното магазинче. Е, при подобен факт човек няма как леко да не завиди на скандинавците, че могат да спестят от обезщетенията или помощите си, за да дойдат на Златните за няколко дни през лятото, но това е друга тема.
И така - Златните след сезона са приятно място, където човек може да се разходи на спокойствие и да се порадва на топлите есенни дни. Няма да срещнете почти никого. Работят само няколко хотела и неколцина малки магазинчета, които обслужват последните клиенти в курорта.

Почти всички търговски обекти са затворили в началото на октомври. Ако искате да изпитате удоволствието от идиличността на момента, побързайте. Защото отиде ли си и последният руснак, дошъл от далечен и мразовит Сибир, вероятно ще влязат тежките строителни машини.

Но не за да съборят част от бетона, който е залял някогашния блясък на Златните. Тъжно е. Тъжно е, че повече от 10 години поляците се шегуват с нас, че трябва да прекръстим курорта от Златни на Бетонни пясъци.