Министрите трябва да предприемат мерки, за да съдействат на обществените служби във Великобритания да се справят с приток на мигранти от България и Румъния, смята британският Институт за изследвания на публичната политика (ИИПП), цитиран от Би Би Си.
През последния месец правителството затегна правилата за кандидатстване за социални помощи от граждани на Европейския съюз заради растящите тревоги от евентуален приток на българи и румънци след падането на ограниченията на трудовия пазар на 1 януари догодина, напомня Би Би Си.
Според института обаче тези действия са предприети в атмосфера на паника и всяване на страх и до голяма степен са символични.
Вместо това ИИПП смята, че властите трябва да са готови за растящо търсене на жилища, а полицията - да се справя с прояви на антисоциално поведение на хора, които не познават британските закони и обичаи, посочва Би Би Си.
Експертите препоръчват и да се осигурят повече преводачи в училищата и здравните заведения.
Би Би Си цитира старшия експерт от ИИПП Алекс Глени: "Напълно основателно е политиците да се тревожат от темпа и измеренията на европейската миграция, не на последно място, защото този проблем предизвиква много тревоги в обществото. Но политическият отговор е повече символичен, отколкото по същество. Последните 10 години показаха, че икономиката и обществото във Великобритания са достатъчно гъвкави, за да се приспособят и да извлекат изгода от европейските миграционни потоци. Почти нищо обаче не сочи, че тези поуки са направени и че се прилагат преди 1 януари. Но дори сега не е твърде късно да се предприемат конкретни стъпки, за да се ограничат проблемите, които могат да възникнат", посочва изследователката, цитирана от Би Би Си.