Имаме светлина в тунела, надяваме се да не случи друга хватка, за да не бъдат забавени ваксините, заяви министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, предаде БГНЕС.

До края на годината ще бъдат доставени 40 000 шествалентни ваксини до края на 2014 година, които ще бъдат напълно достатъчни.

Министър Ненков разясни ситуацията около забавянето на доставката на ваксини. Доставчикът на ваксини е заявил, че петвалентната ваксина не може да се достави преди декември, затова той е предложил шествалентна, която е готова за инжектиране със спринцовка. Оказало се обаче, че доставчикът не може да достави такава ваксина, тъй като имало проблем с буталото на спринцовката. Затова доставчикът предлагал ваксина във флакон, но пък тази ваксина не е вписана в позитивния лекарствен списък.

Затова Министерство на здравеопазването прекратява процедурата за шествалентната ваксина, съобщи здравният министър. Сключваме договор за петвалентна ваксина. Започнахме да търсим варианти за директно договаряне, като то се отнася за количествата ваксини до края на годината, информира още той. От МЗ са започнали процедура за промяна на имунизационния календар, като промяната ще представлява списък от заболяванията, срещу които България ваксинира своите бебета. Здравният министър подчерта, че това е практика в много страни от ЕС. Има забавяне на наредбата за промяна на имунизационния календар, но утре или вдругиден новият имунизационен календар ще бъде факт, обеща д-р Ненков. Новият имунизационен календар ще предлага по-голяма гъвкавост, както от страна на държавата, така и от страна на доставчиците.

За изненада на Министерството на здравеопазването доставчикът обжалва решението на министерството за прекратяване процедурата за шествалентната ваксина пред Комисията за защита на конкуренцията. Министър Ненков обаче е взел решение да се пристъпи към директно договаряне независимо от обжалването на това решение, като по този начин той се подлага на риск да бъде лично глобен с глоба от 15 000 лв. Аз прецених, че може да изтегля потребителски кредит, за да си платя глобата, но не мога да стоя и да чакам някой да поставя на колене нито Министерство на здравеопазването, нито лично мен. От министерството започват подготовка на обществена поръчка за малко по-дълъг срок, тъй като досега договорите за ваксини са били много краткосрочни и това е затруднявало процеса.