Нобеловите награди се раздават предимно на мъже, показва статистиката, според която от 867 награди, раздадени от 1901 г. досега, само 46 са връчени на жени.

Това означава, че само 5% от Нобеловите отличия са присъдени на нежната половина от интелектуалците. Първата носителка на Нобелова награда е Мария Кюри през 1903 г., а последната е Мей-Брит, която заедно със съпруга си Едвард Мозер спечелиха отличието за откриването на вътрешния GPS. И двете са наградени в областта на медицината и физиологията.

Според изследването най-много лауреатки има в областта на литературата и наградата за мир. Във физиката тяхното присъствие е едва 1%.

Лъвски пай от наградите държат жителите на САЩ и Обединеното кралство, които са спечелили съответно 323 и 113 награди. На трето място е Германия с 87 награди. Само 17 Нобели са връчени на мъже и жени от Африка, а само 10 са присъдени на най-големите умове в Латинска Америка.

Наградата за литература е отивала шест пъти в Азия, 4 пъти в Латинска Америка и Африка, 12 пъти в Северна Америка и 83 пъти в Европа. В Австралия е давана само веднъж.