Пушим и пием много. Освен това продължаваме да затлъстяваме. Тези данни, които едва ли са изненада, бяха представени от Националния статистически институт по повод старта на европейско здравно интервю за 2014 година.
Досегашните изследвания са категорични - тютюнопушенето е един от важните фактори за разпространението на белодробни, ракови и сърдечносъдови заболявания. Най-висок е интензитетът на смъртни случаи от злокачествени новообразувания на ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб.

Според изследванията на Евростат сред европейските страни през 2008-а България е на второ място с относителен дял на ежедневно пушещи цигари. Оказва се, че българските мъже пушат повече от жените. Повече от половината български мъже (55,3%) и всяка трета жена (35,3%) на възраст от 35 до 44 години пушат ежедневно цигари.

Освен това друг рисков фактор за разпространението на редица заболявания е употребата на алкохол, като едва ли някой се съмнява в афинитета на българите към спиртните напитки.

Не е изненада и че нацията ни затлъстява. През 2008-а над 50,8% от сънародниците ни са страдали от затлъстяване, но се оказва, че има и по-дебели европейски държави от нас - Малта (59,7%), Чехия (56,6%), Словения (56.6%), Гърция (56,3%).

Оказва се, че сме небрежни към здравето си. През 2008 г. България се нарежда сред страните с най-ниско приложение на ваксинацията против грип сред рисковата група на населението на възраст 65 и повече години.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски обясни, че нараства продължителността на живота на българите - от началото на миналия век тя се е увеличила с 30 години за около 50 годишен период.