Можем ли да работим по-малко и да запазим доходите си? От дълго време Международната организация на труда е защитник на идеята за 4-дневна работна седмица.

Какво на практика означава това и кой колко работи в момента?

Според международната статистика австрийците, гърците и англичаните са първи с по над 42 отработени часа на седмица. Дания, Литва и Ирландия пък са съответно на дъното в класацията.

Ние сме в златната среда с около 41 часа в седмицата.

Това показва, че не са толкова важни дните, а по-скоро работните часовe, отбелязва Нова ТВ.

Ако работим 4 дни по 10 часа, ние отново навъртаме 40 работни часа. Предимството е, че добавяме един ден към уикенда.

Така идеята за по-малко работа за същите пари изглежда примамлива на пръв поглед, но само на пръв, защото за работещия човек важна е надницата.
„Може би доходите на хората за 4 работни дни няма да им стигат за никъде. За мен не е толкова от значение, защото ние постоянно трябва да сме отворени”, обяснява Ивайло Борисов, който е собственик на магазин във Велико Търново, както и негов служител.
При 4-дневна работна седмица обаче ще му се наложи да наеме допълнителен човек. За работодателите това е основният аргумент срещу идеята.
По-малкото работни дни щели да свалят и заплатите, посочват от Българската стопанска камара.

„Не може да се запази възнаграждение за 5-дневна работна седмица при 4-дневна такава”, категоричен е Томчо Томов от Българска стопанска камара.
Работодателите не виждат смисъл и в хипотезата, че по-малкото работни дни ще намалят вредните емисии във въздуха, защото, по техни думи, те се отделят от индустрията и от предприятия, при които работният цикъл е непрекъсваем.

Според вицепрезидента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов работодателите биха предпочели работната седмица да е 8-дневна.
Синдикатите обаче смятат, че въвеждането на 4-дневна работна седмица предстои съвсем скоро.

Отново според тях доходите на хората ще се запазят. Едно е сигурно - ако работим по-малко, ще имаме повече време за себе си.
Това според някои психолози ще ни направи по-щастливи. Според други повечето почивни дни ще ни направят по-разсеяни и разконцентрирани на работното място.

Къде в Европа се прилага този модел?

В момента идеята е обект на сериозен дебат в Русия. Реално 4 са работните дни в Холандия. Подобна практика съществува и при държавните институции в съседна Гърция, но пък точно това, че те почиват един ден повече стана причина 4-дневният работен режим в американския щат Юта да бъде премахнат заради невъзможността хората да позлват услугите на администрацията.