Марката и логото на "Епъл" бяха обявени за най-скъпите в света на стойност 119 милиарда долара или повече от целия Брутен вътрешен продукт на Мароко, Еквадор и Оман, съобщава в. "Гардиън".

Стойността на компанията от Силиконовата долина, която вече е най-голямата в света с цена на борсата от 591 милиарда долара, е нараснала с 21% в последните 12 месеца, показва годишният доклад на Interbrand за най-добрите световни марки. "Епъл", която е известна в цял свят с обикновената си емблема "отхапана ябълка", ръководи възхода на технологичните компании в тазгодишния доклад, докато традиционните марки като "Кока-Кола", "Макдоналдс" и "Жилет" слизат надолу в класацията.

Стойността на марката Гугъл е нараснала с 15% до 107 милиарда долара,което я поставя на второ място, следвана от "Кока-Кола" с увеличение от 3% до 81,5 милиарда долара, "Ай Би Ем" (72,2 милиарда долара) и "Майкрософт" (45,5 милиарда долара). Фейсбук се изкачва най-много в класацията с 86% увеличение на стойността на марката до 14,3 милиарда долара, което я поставя на 29-то място в таблицата пред дългогодишни глобални корпоративни имена като "Фолксваген", "Келогс" и "Форд".

"Възползвайки се от нарастването на дигиталните и напоследък мобилните технологии, схватливи марки като "Епъл" станаха по-силни", заяви генералният директор на Interbrand Джез Фрамптън. "Епъл", която покойният й генерален директор Стив Джобс създаде в гараж в Лос Анджелис преди 38 години, се появи за първи път в топ 10 на Interbrand само преди три години.

Макретинговият директор на Interbrand Греъм Хейлис обясни, че ежегодната класация, която се прави от 2000 г., изчислява стойността на марката, като взема предвид финансовите резултати на компаниите, "марковият съюз" на потребителите и "анализи на силата на марката". Макар че много технологични компании се изкачиха в класацията, не са малко и сривовете. Финландската компания за мобилни телефони "Нокия" пада от 41-о на 98-о място до 4,1 милиарда долара, малко преди "Нинтендо", която е на 100-о място спрямо 33-о миналата година.

Китайска компания за първи път влиза в топ 100 тази година – това е компанията за мобилни телефони и широколентов интернет Huawei, която е на 94-о място по стойност на марката с 4,3 милиарда долара. Повечето компании в първата стотица са американски, като най-поставената неамериканска компания е южнокорейската "Самсунг" – 6-о място, японската "Тойота" заема 8-о място, а германската "Мерцедес-Бенц" е поставена на 10-о място.

Дизайнерската марка "Луи Вюитон" е най-скъпото модно име. Тя заема 19-о място в класацията със стойност на марката от 23 милиарда долара, малко преди H&M, която заема 21-о място със стойност 21 милиарда долара.

Най-скъпата спортна марка е "Найк", която е поставена на 22-о място със стойност от близо 20 милиарда долара, пред конкурента "Адидас", който е на 59-о място със стойност 7 милиарда долара.

Фрамптън заяви, че възможността на потребителите да взаимодействат и критикуват марките в Туитър и други социални мрежи означава, че компаниите трябва да реагират по-бързо и да подобрят репутацията на марката си.