Австралийската столица Канбера е най-доброто място за живеене в света, показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Канбера оглавява регионалната класация, докато Австралия е начело в цялостната класация на страните, следвана от Норвегия. ОИСР подредила 362 области в своето изследване сред 34 страни. Тя използвала девет показателя за благополучие, включително доходи, образование, работа, безопасност, здраве и околна среда.

Пет австралийски града, включително Сидни, Мелбърн и Пърт, влизат в топ 10. Сред другите места в първата десетка са щатите Ню Хемпшир и Минесота в САЩ. В дъното на класацията мексикански щати заемат всички десет последни места.

На ниво държави Мексико, Турция, Унгария, Полша, Словакия са посочени като най-трудните за живеене страни. Изследването на ОИСР, макар и не обстойно, е един от малкото анализи за качеството на живот в страните. "В последните години имаше повишаване на разбирането, че макроикономическата статистика като БВП не дава на политиците достатъчно подробна картина на условията за живот на обикновените хора", съобщи ОИСР на своя сайт.

"Разработването на статистика, която отразява по-добре широкия набор от фактори от значение за хората и тяхното благополучие (т. нар. перспектива на домакинствата) е от ключово значение за надеждността и отчетността на държавните политики и за самото функциониране на демокрацията", допълва ОИСР.