“Ислямска държава” може да стигне в офанзивата си и до границите на България, предупреди сирийски представител.

“Ако паднем ние, може да се появи ефект на доминото. Един ден може да падне цяла Сирия, после и Турция, а “Ислямска държава” да стигне до границите на Европа, до Румъния и България”, заяви Гариб Хасу, представител на сирийската партия Демократичен съюз в иракски Кюрдистан, цитиран от “Медиапарт”.

Терористичната групировка вече превзе обширни райони в Сирия и Ирак, където обяви ислямски халифат. Лидер на организацията предупреди през юли, че Испания е нейна “легитимна територия” и показа карта на халифата, в която бяха включени също Румъния, България и Гърция, напомня изданието.

Вчера джихадистите от “Ислямска държава” се изтеглиха от някои квартали на кюрдския град Кобани до границата с Турция в резултат на въздушните удари на международната коалиция, предаде Ройтерс, цитирайки кюрдски представители.

“Това е най-голямото им отстъпление, сега са извън пределите на града”, обясни Идрис Насан, зам. външен министър на областта Кобани. Часове по-рано изглеждаше, че градът всеки момент ще падне след 3-седмични атаки на ислямистите.

Представителят на Сирия в ООН Стефан де Мистура призова международната общност към незабавни действия в защита на Кобани, предаде AFP.

Холандският премиер Марк Рюте обяви пред ООН, че страната му ще участва в борбата срещу “Ислямска държава”. Холандия влиза в коалицията с шест бойни самолета F-16 и 380 войници. Канадският парламент вчера също одобри участие на страната във въздушните удари срещу джихадистите.

Въоръжени членове на либийска младежка военизирана групировка от град Дерна се движат в източната част на Либия. Бойците обявиха, че са верни на джихадистите от “Ислямска държава”.