Хиляди писма от фенове на “Туин Пийкс” е получил Дейвид Линч от началото на 90-те години досега. Почитателите на поредицата вече 25-а година приканват продуцента да разбули мистериите в града, в който всеки познава всеки и нищо не е такова, каквото изглежда.

И въпреки че в интервю през 2001 г. Линч категорично заявява, че няма да прави нов сезон, сега той и Марк Фрост – другият автор на сериала, ще снимат нови 9 епизода, в които историята продължава от там, докъдето е свършила.

Истинските почитатели научиха това още преди около 2 дни, когато Линч и Фрост пуснаха едновременно в туитър загадъчно съобщение. “Онази дъвка, която така обичате, ще се завърне със стил”, написаха те и в края на съобщението добавиха #damngoodcoffee (от англ. - дяволски добро кафе). Фразата е една от емблематичните за един от главните герои - агент Дейл Купър. Изрича я, докато яде черешов пай. Дори часът, в който продуцентите публикуваха коментара, издава на по-информираните фенове какво предстои.

Двамата писаха в туитър в 11,30 ч – часа, в който Купър пристига в Туин Пийкс. Така всички онези, които от години се питат кой уби Лора Палмър и от време на време още сънуват кошмари за злия дух Боб, който се появява в огледалото, сега са в масова истерия заради новия трети сезон. Снимките започват догодина, а деветте епизода ще се излъчат през 2016-а по кабелната телевизия“Шоутайм”. Вече е готов дори краткият трейлър на поредицата, който Линч и Фрост пуснаха в туитър с коментара: “Скъпи приятели, случва се отново.”

Към края на 80-те години Дейвид Линч и Марк Фрост започват да работят върху биографичен филм за Мерилин Монро. Поради проблеми с авторските права двамата се отказват, но пренасят част от идеите си по сюжета при съчиняването на култовата поредица. Затова Лора Палмър е всъщност екранният прототип на Мерилин Монро. Мис Туин Пийкс е 17-годишно красиво момиче, което всички обичат. Тя става жертва на сериен убиец, а агент Купър пристига в града, за да разнищи тайните в живота ѝ и да открие връзката между странните събития край вековните гори на града. Междувременно красивата Лара Флин Бойл в ролята на Дона - приятелка на Лора, води собствено разследване и неочаквано научава ужасни тайни за своето семейство.

В последния епизод агент Купър се престрашава да отиде в Черната дупка, където се крие духът Боб и всички останали прокълнати души. И сам бива обладан от тях.

Многократно в сериала се загатва, че именно Боб се е вселил в бащата на Лора Палмър и го е подтикнал да я убие. Линч и Фрост нямали намерение да навеждат зрителите на тази мисъл и не искали дори да загатват кой би могъл да е убиецът, но от телевизия ABC, която излъчвала сериала през 1990 и 1991 г., настояли, за да има повече зрителски интерес. Така или иначе случаят си остава неразрешен.

В оригиналния си вариант сценарият не е точно такъв, какъвто сме го гледали в сериите. Първоначално образът на Маделин Фъргюсън – братовчедка на Лора Палмър, в която се превъплъщава същата актриса - Шерил Лий, не е бил предвиден. Но впечатлен от работата си с Шерил като Лора Палмър, Линч решава да снима още и още серии и да превърне братовчедка ѝ Маделин в брюнетка, за да не се бъркат зрителите и да е ясно коя коя е. За да се избегне изтичане на информация, са заснети няколко сцени с убийството на Маделин - втората жертва на серийния убиец, като извършителят е все различен. И до последно не се е издавало коя точно е “реалната”, с която ще продължи сериалът. Нито една от останалите не е излъчена.

Образът на убиеца Боб също се родил впоследствие. По време на снимките Линч наблюдавал Франк Силва, който работел в екипа по декори, и осъзнал, че той успешно би могъл да се превъплъти в плашещ герой. Попитал го дали е играл преди и дали иска да се включи, а той се съгласил. После случайно, докато снимал с камерата, изображението на Силва се видяло в огледалото. Така се родил образът на злия дух Боб. Франк Силва умира едва на 45 г. през 1995 г. след усложнения от ХИВ.

Според слухове в кинофоруми и социални мрежи Кайл Маклоклан отново ще влезе в ролята на Дейл Купър. На по-младата аудитория той е познат по-скоро с образите си в “Сексът и градът” и “Отчаяни съпруги”. Актьорът обаче спечели “Златен глобус” за превъплъщението си в агент на ФБР в “Туин Пийкс”. По сценарий той трябвало да има любовни отношения с Одри Хорн (Шерилин Фен), но дотам се бил вживял в образа си, че категорично отказал под претекст, че един честен федерален агент не би имал връзка с толкова младо момиче.

Градът Туин Пийкс, в който се развива действието, не съществува. По-голямата част от сериала е заснета в Сноукуолми, град в щата Вашингтон. Пак по настояване на телевизия ABC, която излъчи първите два сезона, броят на жителите в Туин Пийкс е променен от 5120, както било по сценарий, на 51 201. Затова такъв надпис се вижда на табелката с името на града, с която започва всеки епизод.

И въпреки дребните промени в сценария сериалът се превръща в един от най-гледаните и обсъжданите в историята на телевизията. Пилотните епизоди събраха 34 милиона зрители през април 1990 г. и предизвикаха масова истерия. В САЩ дори се наложило да открият горещи телефонни линии, на които професионални психолози да обясняват на зрителите, че Лора Палмър е измислена героиня и че няма как да помогнат в разследването на агент Купър. Милиони долари са изхарчени за тениски с надпис “Аз убих Лора Палмър”, както и с различни култови фрази от поредицата. Например “совите не са това, което са”.

В България сериалът също натрупа огромен рейтинг и разбуни духовете, защото сякаш изпревари времето си с десетки години. Заплетен сюжет, ефекти, елементи на трилър, драма, фантастика и ужаси. Малко след като дъщерята на Дейвид Линч издава “Тайният дневник на Лора Палмър”, у нас през 1993 г. Кеворк Кеворкян пуска книгата “Дневникът на Лора Палмър”. По същото време като топъл хляб се продава и “Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър”, чийто автор е братът на Марк Фрост – Скот.

Какъв точно ще е актьорският състав, пак ли Анджело Бадаламанти ще композира музиката към поредицата 25 г. по-късно, ще има ли нови убийства в провинциалния град - все въпроси, на които се надяваме Линч и Фрост скоро да отговорят. Едно са обещали със сигурност - новият сезон няма да е римейк на старите, а продължение.