От липсващата у нас ваксина за бебета и деца са налични 35 000 дози. Фирмите, производители на препарата, умишлено не го пускат на българския пазар, защото изчакват да го продадат на по-висока цена.
Това разкриха от пациентски организации „Заедно с теб", съобщава „Дарик”. Оттам уточняват, че с тези си действия производителите на ваксини извиват ръцете на Здравното министерство.

Председателят на пациентските организации Пенка Георгиева добави, че родители от цялата страна вече сигнализират за липсата на ваксина за новородени. Преди две седмици проблемът засягаше само няколко града, сред които и Варна.

Фирмите, производители на ваксини имат количества от тях, но искат да ги продадат у нас на свръхцени, смята Пенка Георгиева. Затова сега се получавало така, че ваксини няма, а в един момент, когато

Министерството на здравеопазването бъде принудено да купи препаратите на исканите от производителите им цени, изведнъж ще се окаже, че ваксини има: „От цялата страна се обаждат майки, в цялата страна няма ваксини. Ваксини има във фирмите и те не участват в търга. Имат 35 000 дози и очакват да се явят на директно договаряне, да си продадат ваксините на свръхцени. Сега изведнъж нямали достатъчно, защото Европа не им разрешавала, било малко пазара и т.н., и откъде се явиха тези 35 000 дози?! Министерството на здравеопазването ще се принуди да ги купи тези ваксини на свръхцени и след това изведнъж от Нова година ще се окаже, че вече има ваксини за България. Искат да си продадат свободните количества на други цени".

Отделно от това имало две форми на ваксините - по-старата - във флакон и съвременната - в спринцовка. Фирмите правели всичко възможно да доставят на българския пазар остарялата форма, тъй като тя не се искала никъде в Европа, добави Пенка Георгиева: „Веществото е едно и също и то няма проблем. Проблемът е, че в Европа вече никой не иска флаконите, защото когато се премества веществото от флакон в спринцовка се предполага някакво замърсяване. По-модерната и по-добрата форма това е, когато ваксината си е вътре в инжекцията и я слагат директно. Тъй като в Европа никой не ги иска тези флакони, те се опитват да си ги продадат тук и то да си ги продадат на високи цени".
За да се справят отчасти със ситуацията, от ведомството поискаха да направят промени в имунизационния календар, така че в него да не се уточнява колко компонентна ще е ваксината, която ще покрива нашата държава. Тази промяна, според Георгиева, обаче няма да реши проблемите, тъй като пазарът ни е малък.