Промяна във формулата за изчисляване на пенсиите, която ще доведе до намаляване размера на сериозна част от новоотпуснатите пенсии, предлагат от Националния осигурителен институт.

Осигурителните експерти лансират идея да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., които в момента участват във формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент на всеки бъдещ пенсионер. Вместо това пенсията трябва да се смята само на база стажа след 1997 г. Именно доходите от тези три години в по-голямата част вдигат пенсиите на възрастните хора, пише "Сега".

Отпадането им при равни други условия ще намали новите пенсии, признават експертите. Те предлагат нов начин за изчисление на пенсиите и на работещите тежък труд. При него новоотпуснатите пенсии в първа и втора категория ще са по-ниски от сегашните, тъй като очакваният ефект е разходите за тях да намалеят средно с 6.2%.

Предложенията са част от доклад на НОИ, с който "Сега" разполага. Те са били обсъждани в консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалния министър Йордан Христосков.

В момента хората, на които им предстои да излязат в заслужен отдих, избират трите най-добри години от кариерата си за период от 15 г. преди 1997 г., в които са се осигурявали на най-високата заплата. След тази година се зачита целият стаж. Мотивът, с който НОИ предлага трите стари години да отпаднат, е, че това би намалило злоупотребите с документите за осигурителен стаж и доход и би помогнало за отпадане на тавана на пенсиите. В момента, ако отпадне таванът, ще има хора и с по 10 хил. лв. пенсия точно заради тези три години, показват данните на НОИ. За повечето бъдещи пенсионери обаче тази новост ще означава по-ниска пенсия. "Анализът показва, че на този етап отпадането на 3-те най-добри години не е благоприятно за голяма част от пенсионерите", пишат до министъра експертите. Но уточняват, че в следващите години може да се очаква този вариант да е по-благоприятен за повече хора.

Управителят на НОИ Бисер Петков е привърженик на тази промяна отдавна. Пред различни медии Петков обяснява, че това ще облекчи хората и ще ускори процеса, защото данните ще се вземат директно от регистъра на НОИ, който е с данни от 1997 г., а не всеки да си ги набавя от работодателя. Според цитирани от шефа на НОИ данни размерът само на 1/3 от отпуснатите през последните 2-3 г. пенсии би бил по-голям, ако е изчислен само за периода след 1997 г.

Сериозни промени предлага осигурителният институт и по отношение на пенсиите на миньори, пилоти и други в първа и втора категория труд. Идеята тук е т.нар. категориен стаж - годините, в които хората са се трудили в тежка професия, да тежат повече във формулата за изчисляване на пенсията само за първите 10 г. за първа и 15 г. за втора категория. Това са всъщност годините стаж, необходими за излизане в пенсия в тези категории. Ако човек остане да работи на същото място и след това, допълнителните години ще се броят за нормални - като в трета категория. От НОИ уточняват, че при такава промяна разходите за новите пенсии ще намалеят с 6.2%.