Мариана Неделчева (29 г.) и Живко Денчев (52 г.), берачи на семена от хвойна, от която превели джин, едва не загинаха в Осоговския балкан, след като се загубили в понеделник в мъглата, съобщиха за „Труд” от полицията в Кюстендил.
„Двамата са оцелели без храна и вода. Мъжът е и със сърдечно заболяване и не е вземал лекарствата си повече от две денонощия”, казаха спасителите, открили жената и мъжа към 11 ч. днес на 1800 м височина в дере под Бег бунар в планината.

"Осъмвахме гладни, изтощени, изплашени и вече бяхме загубили вяра, че ще оживеем. Викахме, колкото имахме сили, чули ни спасителите и ни откриха. Няма да ги забравя тия две нощи на открито, под дърветата, в мъгла и студ", почти в несвяст разказваше Мариана в кюстендилската болница.

"Такова нещо никому не пожелавам да му се случи, как останах жив - не знам", объркан сподели и Живко. Той беше приет в травматологията, откъдето разпоредиха снимки на двата крака и ставите.

"Пълзял е, премятал се е, катерел се е, може да има някакви навяхвания и счупвания", споделиха дежурните травматолози.
Група от 10 мъже и жени от разложкото с. Баня пристигнали с високопроходима "Лада Нива" край хижа Осогово в едноименния балкан в неделя.

Отседнали в бунгало. Събирали семената от хвойна, от които се правел превъзходен джин, споделиха мъже от групата.
Ако откриеш благодатен район, можеш да събереш 30-40 кила хвойна за ден, която се изкупува по 1 лев за килограм. Тъкмо затова Живко и Мариана, които са роднини, тръгнали към първенеца на планината връх Руен (2251 м).

В мъглата обаче объркали пътя и не могли да се върнат обратно. След като не се прибрали и през нощта, в 7 ч във вторник останалите от групата се обадили на тел.112. Веднага са изпратени екипи на Гражданска защита, Гранична полиция и цялата планинска спасителна служба с немските овчарки Жозефина и 4-месечното й пале Вегас, което също се включило в акцията.

Търсенето продължило 30 часа. "За десетина минути мъглата се вдигна и това помогна да ги открием. Трета нощ в планината за тях щеше да е фатална", каза след акцията шефът на планинските спасители д-р Борислав Янчовски, анестезиолог в кюстендилската болница.