Opel непрекъснато подобрява ефективността на своите автомобили задвижвани от конвенционални двигатели и горива и по този начин намалява емисиите на CO2  на цялата гама. Следващата стъпка в тази стратегия е разработването на иновативните активни жалузи, покриващи целия радиаторен отвор. Майкъл Ейбълсън, говорител на борда на директорите на Adam Opel AG и вицепрезидент Vehicle Engineering, представи жалузите на тазгодишния Колоквиум в Аахен, най-големият конгрес в Европа в областта на автомобилните и двигателните технологии.

„Ние подхождаме сериозно към намаляването на емисиите на CO2. Електрическите автомобили са част от това усилие, но вместо да се фокусираме само върху едно решение, ние насочваме отговорностите си към гама от по-достъпни технологии за защита на околната среда и удоволетворяването на клиентите ни”, отбелязва Ейбълсън.

Една от технологиите, които Opel в момента разработва, е еволюция на така наречените „активни въздушни жалузи“, разположени в отвора за охлаждане на радиатора. Активните жалузи намаляват разхода на гориво, като автоматично затварят предния отвор, когато има по-малка нужда от въздух за охлаждане. В затворено положение системата подобрява ефективността на обтичането, като насочва въздушния поток около предната част на автомобила – встрани и отгоре. По този начин се избягва навлизането му в по-лошия от аеродинамична гледна точка двигателен отсек. Жалузите се отварят или затварят в зависимост от температурата на охлаждащата течност и скоростта на автомобила.  Те например се отварят, когато автомобилът се изкачва по наклон или в градски трафик в горещо време. Жалузите се затварят при движение с висока скорост по магистрала, когато двигателят се нуждае от по-малко охлаждане.

Докато повечето автомобили днес са с постоянно открит отвор за охлаждане, Opel  въведе частично прикриващи жалузи още през 2010 година. Те намаляват емисиите на CO2 на Astra ecoFLEX до едва 99 г/км (комбинирани емисии на базата на Нов европейски цикъл на шофиране). Междувременно компанията въведе тази технология и в други модели от гамата, като Insignia и Zafira Tourer.

В момента Opel разработва нови изцяло прикриващи радиаторния отвор активни жалузи, които допълнително оптимизират въздушния поток и намаляват разхода на гориво, като затварят както горната, така и долната му част.

Чрез комбинирането на фактори свързани с температурата, електрическите консуматори и аеродинамиката, интелигентната контролна стратегия за отваряне и затваряне на горната и долната част – независимо една от друга – може да позволи високоефективно шофиране при всякакви условия на движение. Основното предимство на системата е намаляване на въздушното съпротивление с до десет процента, което след това се изразява в намаляване на разхода на гориво с около два процента в комбиниран цикъл или с до пет процента при движение със скорост от 130 км/ч.

Цялостните жалузи осигуряват и предимства по отношение на контрола на температурата, като спомагат за забавянето на охлаждането след изключване на двигателя и ускоряването на процеса на загряване след студен старт. Особено през зимата, това има сериозно значение за намаляване на разхода на гориво и на времето за осигуряване на комфорт в интериора.

“Цялостните активни въздушни жалузи перфектно се вписват в нашия характер на германски производител, предлагащ вълнуващи, но и достъпни автомобили”, отбелязва Мартин Холцхофер, директор на инженерния център на Opel, отговорен за намаляването на емисиите на CO2. “Това е първата от серия нови високоефективни, достъпни технологични решения, с които ние се стремим допълнително да намаляваме емисиите и разхода на гориво на нашите бъдещи автомобили.”

Независимо от очевидната простота на това решение, цялостните аеродинамични жалузи представляват значително предизвикателство за дизайнерите и инженерите: те трябва да се съобразят с множество фактори, включващи не само стилистиката, разположението на агрегатите и защитата на пешеходците, но и застрахователните разходи, вида на двигателя и трансмисията, температурния контрол и разбира се съответстващите им нужди от охлаждане.

Opel планира да въведе първите активни аеродинамични жалузи в кратки срокове в напълно нов модел. Те ще бъдат последвани и от други технологии за намаляване на разхода на гориво и опазване на околната среда.