Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив.

Това заявява външният министър Даниел Митов в свое изявление, публикувано на официалния сайт на външно министерство.
България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си.

Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави, категоричен е Митов в позицията си.
Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини в профила си в „Туитър“ българския служебен министър-председател Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин, добавяйки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната.
Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава, продължава изявлението на външния министър.

Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни.

Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си,
посочва още Митов.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие, завършва позицията си служебният министър.