Учени откриха следи от една от първите звезди във Вселената, които са били супермасивни, съобщи сп. "Сианс е авнир".
Компютърни симулации на астрономи предсказваха, че тези звезди с колосални размери, появили се неколкостотин милиона години след Големия взрив, са имали маса, която е стотици пъти по-голяма от слънчевата. Става въпрос за първите звезди, осветили Вселената, която дотогава била потънала в мрак.
Американски и японски учени откриха следи от звезда от т.нар. второ поколение, която вероятно се е формирала от облак, образуван вследствие на експлозия на една от първите звезди във Вселената.

Съставени от леки химични елементи като водород и хелий, тези първи супермасивни звезди са сложили началото на появата на по-тежки елементи при експлозията си. Става дума за своеобразен химичен подпис. Такъв подпис бе открит при изследване на звездата SDSS J0018-0939 от екип от "звездни археолози", сред които японският астроном Вако Аоки.
Тя се намира близо до съзвездието Кит.

"Звездната археология" изследва историята на Вселената чрез наблюдения на стари звезди, които са съхранили информация за епохата, когато са се формирали", поясни Аоки. SDSS J0018-0939 е на близо 1000 светлинни години от Земята и следователно за учените е като скъпоценна реликва.
С помощта на данните, събрани от японския телескоп Субару в Хавай, Аоки и колегите му изследвали тази звезда от второ поколение, търсейки 18 химични елемента.

"В състава ѝ има малко метали, а това потвърждава, че се е формирала вследствие на експлозия на една от първите звезди", отбеляза Аоки.
Съставът ѝ все пак не съвпада напълно с прогнозите на учените. Аоки е на мнение, че допълнителните сравнения на получените резултати с тези от изследвания на други звезди и използването на нови математически модели ще позволят да се стигне до по-категорични изводи.