Ще получат ли болидите от Формула 1 покрив? След зверската катастрофа на Жул Бианки в Япония точно такъв дебат се води в момента отново сигурността на пилотите.

Въпросът е дали затворен кокпит щеше да предотврати тежката черепно-мозъчна травма на главата на Бианки, която получи след сблъсъка с кран?

Бившият пилот от Формула 1 Лукас де Граси призова в "Туитър": След моята тежка катастрофа през 2009 година (б.пр. - по време на състезание в Барселона от сериите ГП2 друга кола се врязва в неговия кокпит) предпочитам затворена пилотска кабина. Те са по-безопасни, осигуряват по-добра аеродинамика и имат добра визия".

Кристиан Клийн, който кара сред най-добрите от 2004 до 2010-а, определя този вариант като "малко плашещ, но по-сигурен".

От международната автомобилна асоциация ФИА вече са провели тестове с покриви, изградени от прозрачен поликарбонат. Именно такива се използват за пилотските кабини на изтребителите.

Дебатите за тази промяна текат от 2012 година. Още, когато на "Спа" Ромейн Гросжан с Лотус за малко не обезглави Фернандо Алонсо, прелитайки с болида си на сантиметри от главата на испанеца. В края на миналата година обаче идеята за покрив е била стопирана. Причината: отборите и шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун не са успели да се разберат. Сега обаче нови такива разговори биха могли да завършат по различен начин.