Те не ме довършиха, но аз ще ги довърша. Това обяви пред bTV ромът Христо Стефанов, на 19 години, който бе наръган 12 пъти в гърба и шията от бежанци в Харманли.

В разговор и с двете страни по скандала се потвърди версията, че в основата на конфликта, разрешен с ножове, е жена. Въпреки крехката си възраст Христо е бил изявен сводник в града и пласирал момичета от своята общност. В случая ставало дума за сестра му - 23-годишната Диана. В момента ромите са настръхнали срещу бежанците, които се движат в града на свободен режим.

„Зъб за зъб, око за око. Няма да оставим нещата така”, закани се друг ром. В момента около бежанския лагер са струпани части на жандармерията, които контролират обстановката. Присъствието на униформените е наложително, след като ромите се заканват да атакуват бежанския център и да го запалят.

Кметът на Харманли Михаил Лисков в момента е силно притеснен, защото предстои градът да е домакин на ежегодния местен фестивал, който събира много хора. „Нека бежанците да бъдат заключвани. Така е в Италия и Гърция. Така няма да имат възможност да правят бели и ще бъдат под по-добър контрол”, обясни Лисков. Социалните служби потвърждават, че сред бежанците има трима сирийци, които са по-буйни, но те ще бъдат изселени от лагера.