Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини в профила си в „Туитър“ българския служебен министър председател Георги Близнашки, че е предал Русия.
„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин, добавяйки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Вчера на въпрос, свързан с програмата „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“ и проекта за нов тип изтребител, министърът на отбраната Велизар Шаламанов коментира, че нищо не е предрешено.

Запитан дали 8-10 изтребителя могат да заменят 35 руски МиГ, Шаламанов каза, че, доколкото му е известно, в България през последните двадесет и няколко години никога не са летели повече от 4-5 изтребителя. „Така че, ако можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне в петкратно по-добро състояние. Освен това в 28-те страни членки на НАТО има много изтребители, въпросът е ние да имаме български изтребители, за да може съвместно да гарантираме сигурността на България“, каза той.

Вицепремиерът Рогозин често предизвиква полемики с публикациите си в „Туитър“.
След налагането през март на санкции от страна на САЩ на руски и украински висши представители заради украинската криза, Рогозин се обърна иронично към американския президент с „Другарю Обама, а какво ще правите с тези, които нямат нито банкови сметки, нито имущество в чужбина? Или не се сетихте за това?“.
По повод шегата на американския сенатор Джон Маккейн, че след санкциите почивката му в Сибир се отменя, Рогозин го посъветва да не се зарича, че няма да „се разходи в Сибир”. „Е, Джони, никога не казвай никога!”, написа той.

През май той заплаши, че следващия път, когато му се наложи да лети до Приднестровието, ще го направи в „Ту-160“ – свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с изменяема геометрия на крилата. Заканата дойде, след като на депутати от Руската дума, съпровождащи Рогозин при посещението му в Тираспол, бе отказано прелитане през въздушното пространство на Украйна при обратния полет към Москва. Оказа се, че самият вицепремиер летял по-рано с редовен полет, но той не пропусна да се заяде, написвайки в профила си: „Ние си имаме наши канали. Ето, аз вече съм в Москва, а хунтата (в Киев) провеси нос“.
Рогозин се оплака, че румънските власти не са искали да го допуснат над страната и това е станало по американска заповед.
Това даде повод за размяна на обвинения и с румънската страна.

Румънският президент Траян Бъсеску изрази увереност, че руският политик е употребил алкохол, преди да публикува заканата си в „Туитър“. „На такива декларации не може да има друга реакция. Необходимо е да се разбере колко водка е изпил Рогозин, преди да напише това“, заяви Бъсеску, цитиран от румънските медии.
Отговорът на руският вицепремиер не закъсня – той попита в „Туитър“ колко ли е изпил самият Бъсеску за кураж, преди да затвори румънското небе за полета му.