Експертът по взривни вещества Валентин Радев отхвърли твърденията на Валери Митков - собственика на взривилия се завод в Горни Лом, че не е възможно една мина да стане причина за трагедията.

В интервю за Нова ТВ Митков твърди, че взривът, при който загинаха 15 души, сред които и синът му, е причинен от саботаж. Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия, смята Валери Митков.

По думите на Радев обаче е напълно възможно една мина да взриви всичко в цеха. "Видяхме го на Петолъчката, в Челопечене, там е станало точно така. Тук разстоянието между отделните взривили се вещества е много по-малко", поясни експертът. По думите му на мястото на взрива има 4-5 кратера, което показва, че там е имало повече взривно вещество от допустимото.

"Това, което Валери Митков твърди, е че 450 грама вещество не може да предаде взрива на 20-30 метра. Напротив – може, може и през стената”, каза той.
По повод твърденията на Валери Митков, от прокуратурата казаха за "Нова телевизия", че няма никакви данни за умишлени действия, които да са причинили взрива и нито една версия не води в тази посока.

По-рано пред БНТ военният министър Велизар Шаламанов коментира, че прокуратурата ще установи дали е имало саботаж при взрива в завода в Горни Лом, но не изключи такава версия.

"Това би било много сериозен пробив в системата за национална сигурност. Ние не може да го изключим, след като бяхме свидетели на един ужасен терористичен акт на летище Бургас, и това наистина налага въпросите, свързани със сигурността на страната, да бъдат много по-сериозно в дневния ред на политиците", заяви Шаламанов.

"А недопускането на това е работа на специалните служби и аз наистина мисля, че те могат да направят много повече по отношение точно на такъв тип обекти. За съжаление, след като Военното контраразузнаване беше изведено от МО, ние нямаме такива правомощия и това е изцяло в ръцете на ДАНС", каза още министърът.
В отговор на въпрос той каза, че не изключва да е липсвал контрол от държавата заради корупция.