Образувани са 13 досъдебни производства при акцията, проведена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Йордан Бакалов в Ихтиман и Петрич, съобщиха от прокуратурата.

Пет лица са привлечени като обвиняеми. С участието на полицейски сили е предотвратена ескалация на напрежението между враждуващи ромски фамилии в кварталите на Ихтиман и Петрич. Действията на полицията са наблюдавани от окръжните прокурори на София и Благоевград.

В Ихтиман на 7 октомври в качеството на обвиняеми са привлечени Васил Миланов и Васил Атанасов за това, че на 6 октомври умишлено са умъртвили Велко Иванов. Сашко Асенов и Васил Желязков от гр. Ихтиман са привлечени като обвиняеми за това, че на 6 октомври са направили опит умишлено да умъртвят Любомир Иванов.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с прокурорско постановление.

Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура са образувани 4 броя досъдебни производства. Едното е за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение, второто - за подправяне или заличаване на идентификационен номер на лек автомобил марка "БМВ", модел "Х5.", третото - за съставяне или преправяне на неистински официални документи и последното - за съхранение без редовно позволително дървен материал.

Досъдебните производства се наблюдават от Районна прокуратура – Ихтиман.

В гр. Петрич са образувани 8 досъдебни производства. В качеството на обвиняем е привлечен Сергей Методиев за това, че в условията на опасен рецидив е извършил хулигански действия. Същият има влезли в сила 9 осъдителни присъди. С прокурорско постановление е задържан за 72 часа.

На 7 октомври в ромския квартал в гр. Петрич са намерени незаконно държани огнестрелни оръжия. Нито едно лице от този квартал няма надлежно издадено разрешително от МВР за съхранение или ползване на огнестрелни оръжия. Образувани са 3 досъдебни производства - за повреждане на чужда собственост, за действия по хулигански подбуди и за причиняване на средна телесна повреда на длъжностно лице. Досъдебните производства се наблюдават от Районна прокуратура – Петрич.