Насекомите са популярна храна в някои части на света. Не е така в Европа, но този дял на хранителната промишленост вече има своите правила в Белгия.

Насекомите все повече се разглеждат като решение на непрекъснато нарастващите световни хранителни нужди , включително от световни организации като ФАО (за прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации).

В действителност те комбинират няколко значителни хранителни предимства. Така например, насекомите са по-богати на протеини, мазнини, минерали и витамини, дори от месото и рибата, богата на полиненаситени мастни киселини.

Освен това, повече от два милиарда души вече ги консумират в света. Така че, защо не и в Европа?

Първо, защото западняците имат сериозни заблуди по отношение на тези животни често определяни като отвратителни и мръсни. И на второ място употребата им от човека за храна не е разрешена от европейските власти, пише Футура.

В същото време, поради неяснотата в някои области на приложение на Регламент Novel food (регулира пускането на пазара на хранителни продукти, появили се след 1997 г.), няколко държави-членки толерират употребата на насекоми в храната на териториите си. Ситуацията е проблемна за фирми, ресторанти и магазини, които са готови да се включат на пазара за ядене на буболечки. Всъщност трудно е да бъдат убедени предприемачи или инвеститори да участват в условия на такава правна несигурност.

В очакване на ясна позиция, която да бъде приета от европейските власти, и преди необходимата хармонизация между страните-членки, Белгия реши да излезе напред.

Нейната Федерална агенция за безопасност на хранителната верига (FASFC) разреши пускането на пазара на 10 вида насекоми, предназначени за консумация от човека, "при условие, че са спазени изискванията за безопасност на храните", се казва в изявление на агенцията.

Сред десетте разрешени видове са: домашният щурец (Acheta domesticus); африканският миграционен скакалец (Locusta migratoria migratorioides); гигантският брашнен червей (Zophobas atratus morio); брашненият червей (Tenebrio molitor); ларвата на восъчния молец (Achroia grisella), ларвата на копринената пеперуда (Bombyx mori), вид американски скакалец.

Няколко от правилата за веригите за ентомофагия (насекомоядство, бел. ред.) вече са определени. Така например насекомовъдите трябва да се регистрират в агенцията. От своя страна преработвателната промишленост и дистрибуцията трябва да поискат предварително разрешение за пускане на пазара на тези продукти (насекоми или производни). Те трябва да са в съответствие с "прилагането на добрите хигиенни практики, проследяемост, задължително уведомяване, етикетиране, както и създаването на система за самоконтрол", се казва в изявлението.

От съобщението от Белгия става ясно, че тези "национални правила, ще бъдат преразгледани, когато стане необходимо, въз основа на европейска хармонизация". С други думи, един правен риск ще си виси за белгийските компании, докато ЕС вземе решение по проекта за преразглеждане на своя правилник за новите храни, чието влизане в сила е предвидено през 2016 година.

Дали дотогава на коледните трапези в Белгия няма да се появят пуйки, натъпкани с гигантски брашнени червеи?

Наскоро канадски студенти, предложили да се използва брашно от насекоми за производството на хляб за бедни хора, спечелиха 1 милион долара за осъществяването на своя проект.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) приветства през май използването на скакалци, мравки и други насекоми за храна на хора, селскостопански животни и домашни любимци. Доклад от 200 страници, огласен на пресконференция в централата на организацията в Рим, изтъкна, че насекомите "много ефикасно" превръщат храната си в месо, което е подходящо за ядене. Те преобразуват средно 2 кг храна в 1 кг насекомово месо, докато традиционният добитък произвежда 1 кг месо от 8 кг фураж.

Световните организации виждат решението на проблема с глада в тази посока, но има места по света, където някои ястия от насекомите са лукс. Някои гъсеници в Южна Африка и яйца от мравки в Югоизточна Азия се смятат за деликатес и се продават на висока цена.