Проблемите с бежанците, заловени при опита си да преминат нелегално границата на път към Западна Европа, са много и различни, но ние проявяваме разбиране, тъй като това са хора, изпаднали в тежко положение, които напускат страната си не защото търсят по-добро място, а защото заради военните конфликти им се налага да бягат.

Това каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Поводът е увеличеният брой на групи нелегални бежанци на ГКПП "Дунав мост".

В рамките на около 2 месеца са задържани първоначално 27 души, после 35 човека, а при последния случай са задържани 54 души на границата – най-голямата група досега. По-голямата част от тях граждани на Сирия, останалите на Ирак. Предимно млади хора са и повечето от тях са мъже.

Проблемите пред институциите след залавянето им са доста сериозни, коментира Георгиев. "За контакта с тях ни е необходимо да ползваме услугите на преводач от различни местни диалекти, като на практика само един-двама от преводачите владеят тези наречия. Част от чужденците, които задържаме при опит нелегално да преминат границата, страдат от заболявания, за които им е необходимо лечение, а те не са здравно осигурени в нашата страна и се налага да търсим помощ и в тази посока. Когато става дума за майки с малолетни деца, при които не вземаме мярка за неотклонение, е необходимо да ги настаним в подходящи условия. Те трябва да могат да контактуват с персонала на съответното заведение, да се разбират желанията им на езика, който говорят. Необходима е храна за тези хора, медикаменти. В част от случаите те си носят лекарства, например за диабетици, които им стигат за ден-два, докато са планирали да пътуват, но тези лекарства свършват по време на престоя им тук и се налага да им бъдат осигурявани. Трудно комуникират с адвокатите, които ние назначаваме, защото е необходимо преводачът да присъства на всяка среща, а едновременно работим с много хора. Трудно е дори фактическото им транспортиране от ареста до съда за вземане на мерките за неотклонение или за разглеждане на делата, внесени със споразумение", обясни още окръжният прокурор Георги Георгиев.

Задържането на големи групи поставя и проблема с настаняването им в ареста в Русе, защото в ареста има само 52 места, а освен бежанците там са настанени и други арестанти. Затова от прокуратурата възнамеряват да потърсят съдействието на държавните и общинските власти за намиране на подходящо място, където да се направи своеобразен буферен център за временно настаняване на бежанците. "Този бежански лагер няма характера на място, на което желаещите да получат статут в България чужденци изчакват решението на компетентните органи, а става въпрос за място, в което извършителите на престъпления да бъдат настанявани, докато приключи разследването срещу тях", обясни Георгиев.

Въпреки че работата по тези дела изисква страшно голяма организация за големия брой задържани, прокуратурата, съдът и полицията са успели да си създадат нужния ритъм и да приключват бързо и качествено. "Все пак става въпрос за чужденци, става въпрос за хора, които са изпаднали в много тежко положение, които са принудени да напуснат страната си и да водят със себе си децата си, болните си родители, да носят много малка част от това, което им е необходимо, за да живеят. Оценяваме всичко това и за по-голямата част от тези чужденци, които се опитват да преминат границата, наказателните производства приключват с условно осъждане. Разбира се, имаме и такива, които заради желанието им на всяка цена да напуснат България и да стигнат до други части на Европа, при задържането им тук вече са осъждани за такова престъпление. Не са малко вече и случаите, в които те изтърпяват вече ефективно наказанията си "лишаване от свобода", казва Георгиев. По закон наказанието за опит за нелегално преминаване на границата е до 5 години лишаване от свобода и глоба, а при непълнолетните, когато са налице предпоставките на закона, има обществено порицание.

В същото време за каналджиите наказанието е много по-тежко. Те получават ефективни присъди заедно с глоба и конфискация на имуществото. Задържаните при последния случай в Русе двама турски шофьори бяха осъдени на 2 години ефективно, които те вече излежават в затвора, и по 1000 лв. глоба.