Към момента РЗИ няма разпоредени от министъра на здравеопазването допълнителни здравни мерки за летище Бургас във връзка с епидемията от ебола. Това съобщиха от инспекцията. При необходимост по разпореждане на МЗ ще бъде монтирана необходимата техника. От своя страна от аеропорта казаха, че са осигурили всички условия, за да бъде извършван такъв контрол, но оттам насетне нещата са в ръцете на РЗИ – Бургас.
От Регионалната здравна инспекция обясниха, че рискови места за внос и разпространение на заболяването са въздушните, морските и сухопътни граници на страната, съобщава Topnovini.bg. Министърът на здравеопазването със заповед е определил граничните пунктове, разположени на пристанищата, на които са установени постоянни звена на здравен контрол. При възникване на епидемична обстановка по разпореждане на министъра могат да се разкриват временни звена за граничен контрол.

На лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ е предоставена информация относно заболяването, рискът от заразяване и предпазните мерки, както и въведената от СЗО специфична дефиниция на случай.

При регистрация на случай на заразен същият се изолира в инфекциозно отделение, предприемат се необходимите мерки спрямо контактните лица и се спазват противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването в лечебното заведение като вътреболнична инфекция.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите, косата и ноктите опадват.

Откакто избухна епидемията в Африка през тази година, броят на жертвите на болестта надхвърли 3 хиляди, а регистрираните заразени са над 6500 души.

В България досега няма констатиран случай на ебола, но в други европейски държави вече има регистрирани граждани. В края на август на летище София кацна самолет от Нигерия, за който бяха предприети специални мерки, за да се пресече евентуално разпространение на вируса в България. На столичния аеропорт все още действат термокамерите, които бяха поставени при епидемията от свински грип. С тях в момента се контролират пътниците, за да се предотврати навлизането на зараза от ебола.