През изминалия уикенд в Парка за танцуващи мечки край Белица се проведе ежегодният ветеринорномедицински преглед. Пет мечки бяха прегледани под пълна упойка от екипа на „Четири лапи” и проф. Богдан Аминков, след което немският зъболекар д-р Марк Лозе проведе лечение на зъбите им. Това съобщиха от организацията за защита на животните „Четири лапи”.
Един от основните здравословни проблеми на мечките от Парка на „Четири лапи” и фондацията на Бриджит Бардо са развалените зъби. В предишния си живот като танцуващи мечки кучешките зъби на повечето от тях са били изрязвани с ножовка, за да се намали риска от сериозни травми при нападение над хора. Останалите са били частично или напълно унищожени вследствие на лошите условия на живот и вредната храна, с която са били хранени от предишните си собственици. Поради тази причина здравословното състояние на всяка спасена мечка в парка се следи постоянно от екипа на „Четири лапи”.
Д-р Марк Лозе се грижи за зъбите на мечките в парка край Белица от 2007 г. Поради невъзможността пациентите да бъдат държани дълго време под пълна упойка, лечението на всяка мечка се извършва на части в продължение на няколко години, като първоначално се отстраняват онези зъби, които са в най-лошо състояние, а след това на здравите зъби с увреждания се правят пломби.
В събота бяха прегледани двама от най-младите и силни обитатели на марка – мечоците Монти и Боби. За Монти това беше първи преглед при д-р Лозе, който установи наличие на два кариеса. За около час д-р Лозе успя да излекува единия, а другият ще бъде изчистен следващата година, тъй като лекарите прецениха, че би било прекалено рисковано да оставят Монти под упойка за по-дълго време. Боби трябваше да се раздели с един развален зъб, а друг беше пломбиран.

В неделя дойде реда на три женски мечки – Мариана, Сейда и Габриела. Мариана имаше фистула на един от зъбите и беше започнато лечение. Състоянието на зъбите на сръбската мечка Сейда беше най-лошо – след намесата на д-р Лозе два от тях бяха пломбирани, а един се наложи да бъде изваден. Учудващо за всички най-новата обитателка на парка, докараната от пловдивския зоопарк Габриела, чиито зъби досега не са били преглеждани, имаше нужда от лечение само на един зъб.