Ако си закупите скъп телевизор за 2500 лв. и имате лош късмет да ви изгори в рамките на гаранцията, не си мислете, че от магазина непременно ще ви я признаят или ще ви го поправят в техен сервиз без пари. Напротив, аргументирано ще ви докажат не само че са чисти като сълза, но ще ви „сурвакат” с още 600 лв. за ремонт. Даже ще се опитат „да си измият” ръцете с EVN. Такъв е случаят с Цено Тодоров от Поповица.
През месец март тази година човекът оставил в „Технополис” четирицифрената сума за нов телевизор SHARP, модел LC 60, който е с 2-годишна гаранция. На 5 септември обаче телевизорът изгубил и говор, и картина. Както му е редът, г-н Тодоров занесъл разваления телевизор в магазина, а оттам уредът бил изпратен във фирмения сервиз във Варна, съобщава "Марица".

Вместо поправен телевизор обаче Цено Тодоров получил потресаващ констативен протокол. От Централния сервизен център „Интерсервиз Узунови” АД му съобщават, че отказват гаранцията с мотив: След оглед на уреда е установено, че повредата е причинена вследствие на възникване на неподходящо входно напрежение при включване на периферното устройство през HDMI терминала на телевизора. В резултат на това са изгорели основни елементи около HDMI куплунга. Настоящата повреда не се покрива от общите гаранционни условия, пише в протокола. За доказателство е приложена схема, която е размазана и не дава яснота за повредата. Накрая е дадена и оферта за ремонт - ако клиентът брои още 579 лв. с ДДС, след 15 дни ще си получи телевизора като нов.

Синът на Цено Тодоров недоумява как така не признават гаранцията и се ядосва, че парите за телевизора са събирани няколко години. Той е възмутен, че от сервиза се опитват да изкарат виновни EVN, при положение че същия ден токът у тях не е спирал. Репортерска проверка установи, че действително в EVN не са регистрирани изключвания на 5 септември на клиентския номер на г-н Тодоров. От енергоразпределителното дружество обясниха, че при тях не е постъпвала жалба от негово име, но той може да подаде такава, щом има повреда на елуред.