Днес много често се говори за немския модел с оглед на това, което се случва в българския парламент. Ако говорим за немския модел, може би трябва да си дадем сметка къде беше Германия след Нюрнбергските процеси, къде беше Германия в края на 60-те години.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на кампанията "25 години свободна България".

Според него на Германия също са и били необходими 25 години след Нюрнбергските процеси, за да може едно следващо поколение, което през 1968 г. е застанало лице в лице с тоталитарното си минало, за да даде своята тежка оценка. Това е немският модел, каза той.

По мнение на Плевнелиев е дошъл моментът и българските граждани да зададат същите въпроси и да дадат моралната си оценка за комунизма. Той не може да отсъства от учебниците и не можем да мислим за него само в измерението на битовизмите, защото днес с това се занимаваме – колко фабрики имаше, колко струваше едно или друго, кое беше достъпно, кои бяха привилегировани, заяви Плевнелиев. Според него тази интерпретация на комунистическото минало е изключително погрешна. Тя не е вярна, защото не ни показва пълния аспект на това какво е комунизмът и същевременно може да доведе до изкривявания. Всички казваме, че миналото е мост към бъдещето. Ами ако изграждаме фалшиви мостове? А ако те не са към бъдещето, а са към това комунизмът да се върне, само защото не го познаваме, или някой ще го върне отново на бял кон, защото е силен?, запита той.

Ние си падаме по месии вместо да си падаме по силни институции – демократични, отворени, гарантиращи правилата за всеки. Не можем да планираме заедно бъдещето си в България и в Европа, ако не сме съгласни за това откъде тръгнахме преди 25 години. Няма как да имате посока от точка А до Б, ако не знаете кое е точка А, откъде тръгнахме и кажем истината за там, откъдето тръгнахме, коментира държавният глава.

Според него е много важно да си направим равносметка какво сме загубили, но и какво сме спечелили и постигнали. Истината е, че постигнахме много, днес имаме свободата да планираме, държим съдбата в ръцете си. Имаме свободата да започнем нови предприятия, да работим, да пътуваме където искаме по Европа. Можем да грешим и няма да ни вкарат в някой концлагер, защото имаме мнение. Всичко това нямаше да бъде възможно в сивия свят на комунистическа България, където всички бяхме равни, защото бяхме еднакво бедни и никой не беше свободен, заяви остро президентът. Той коментира, че българското общество в последните 25 години във всяка от най-големите теми, изпитания и тежки моменти е взимало правилните решения. Избрахме да подкрепим валутния борд и макроикономическата стабилност, по времето на президента Стоянов, когато други харчеха за сметка на следващите поколения. Избрахме членството в НАТО и ЕС, когато много ни убеждаваха-защо да не сме равно отдалечени между Европа и Русия, констатира той и запита до къде ли е щяло да доведе това. Избрахме да разобличим политическото задкулисие в последните 2 години и това е съзнателен и правилен избор на гражданското общество и то ще продължава да го прави. Днес българското гражданско общество е по-демократично и европейско, каза държавният глава.

Той бе категоричен, че от една страна преходът не е безкраен, но демокрацията е ежедневен процес за отстояване на права свободи, хуманизъм и респект към институциите и правилата ежедневно. Той заключи, че нито една демокрация в света не е перфектна, но от гледна точка на необратимостта на демократичните процес в България преходът е приключил. Никога повече няма да бъдем 16-ата република на СССР, няма да се върнем към комунистическото планово стопанство, няма да пледираме, че всички трябва да бъдем равни, следователно еднакво несвободни. Преходът е реформа, а реформите продължават, добави Плевнелиев.

Той коментира още, че има ясен план, изготвен от служебното правителство по отношение на мерките, които са необходими, за да може страната ни да се представи достойно по време на председателството ни през 2018 г. Работим заедно с Естония, която ще бъде съпредседател през тази година, както и с Великобритания, която ще бъде наш партньор. Убеден съм, че ще се отнесем отговорно и ще бъдем един разумен и достоен председател на ЕС през 2018 г., заяви още Плевнелиев.