Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на кампанията "25 години свободна България".

Българският народ излезе и гласува на изборите в неделя. Сега от политиците се очаква да чуят ясно посланията на хората – за какво гласуваха те, да намерят необходимите механизми да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговото очакване, че трябва да се работи здраво, коментира Плевнелиев.

Според него не може да се каже на българския народ, че не е гласувал правилно и трябва да отиде на поправителен. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза, заяви Плевнелиев. Той посочи, че не може оттук-нататък да дава допълнителни оценки. Според него е необходимо смирение, необходим е ясен ангажимент и много, много, много работа.

Плевнелиев заяви, че като държавен глава, ще спази конституционните срокове. Държавният глава не е ежедневен коментатор и в никакъв случай не е политически коментатор. Държавният глава е стожерът на правилата и на най-висшия за нас всички закон, а именно Конституцията и нейното спазване, посочи той.

Ще се отнеса много сериозно към конституционните си ангажименти. За съжаление, ще ми се наложи за пореден път да го направя това, както ми се наложи и миналата година, каза още Росен Плевнелиев.

От своя страна президентът Петър Стоянов в периода 1997 г.- 2002 г. коментира, че отбелязването на годишнината на свободна България трябва да бъде малко по-далеч от фанфарите и да бъде осмислен прочит на последните 25 години. Сред всички източноевропейски нации ние най-лесно попадаме в лапите на ловките манипулатори на историята, които съумяват да представят прехода като една лоша версия на всичко онова, което се случва в света днес. Българският преход изглежда такъв, не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, а защото в най-голяма степен в оформянето му участват бившите представители на БКП и на службите, каза още Петър Стоянов.