От началото на октомври пациентите от цялата страна ще могат да се възползват от услугите на Националната генетична лаборатория (Лаборатория по Клинична генетика, СБАЛАГ “Майчин дом” – София) без да се налага да напускат родните си места. Широкият набор от генетични изследвания за носителство ще бъдат достъпни навсякъде в страната, благодарение на партньорството между НГЛ и компания НМ Дженомикс, която ще подсигурява  организирането, обслужването, логистиката на пробите и получаването на резултатите на всички желаещи в страната, за които придвижването до столицата е трудно, а понякога и невъзможно.

НГЛ е център за диагностика, профилактика и контрол на лечението на над 120 редки генетични болести и генетични предразположения . Тя поддържа Национална ДНК банка и Национален генетичен регистър и е един от най-важните центрове в България за обучение на наши и чужди студенти и специализанти в областта на Молекулярната медицина. Благодарение на високото качество на услугите, както и на огромния набор от изследвания, които провежда, в Националната генетична лаборатория годишно се изследват около 100 000 пациента по различни направления.

НМ Дженомикс е Групова практика за специализирана медицинска помощ, насочена към разработване и позициониране на българския пазар на генетични изследвания в сферата на  пренаталната грижа – неинвазивни тестове за най-честите генетични аномалии при плода – Пренатест, заболявания като Муковисцидоза, Тромбофилия и др., както и в сферата на онкологията. Със своя многогодишен опит в обслужването на пациенти от цялата страна, компанията ще подпомага достъпа им до изследванията на най-голямата генетична лаборатория в страната.

С настоящото сътрудничество се премахва необходимостта от транспорт на пациента и личното му присъствие в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом“ – София, където се помещава НГЛ, като същевременно се гарантират доказаните от НГЛ качество на изследването и достоверност на резултатите.