Служебното правителството ускорява подготовката за подписване на заем за 500 млн. евро между България и Европейската инвестиционна банка. Заемът се очаква да се използва за за рефинансиране и съфинансиране на инфраструктурни проекти от Кохезионния фонд на ЕК за периода 2014 - 2020 г. Споразумението бе подготвено от правителството на премиера Пламен Орешарски още през миналата година но не бе ратифицирано.

Проектът на споразумението предвиждаше то да бъде сключено още през 2013 г. става ясно от документите на министерството на регионалното развитие. Очаква се парите да бъдат използвани за увеличаване на средствата, които страната ни ще даде за изграждане на магистрали, железопътна инфраструктура и ВиК проекти, показва справка на Econ.bg.

За тегленето на заем от ЕИБ говореше и Бойко Борисов по време на неговото управление. Предните две правителства обаче не успяха да одобрят споразумението. Очаква се след като бъде структуриран новият парламент да бъде подписано и дълго подготвяното споразумени.

В близко бъдеще се очаква да бъде подготвен и меморандум за сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие. Чрез него се очаква страната ни да получи финансова подкрепа за развитието на конкурентноспособността на малкия и среден бизнес, подобряване на енергийната ефектинвост и работата на общините по европроекти. ЕБВР от години подкрепя малкия бизнес чрез различни схеми, в които обикновено участва министерството на икономиката и енергетиката. Именно чрез МИЕ се разпределят и средствата от Междунардония фонд „Козлодуй“, администриран от ЕБВР.