Слънчевите изригвания са като незначителен феномен в сравнение с това на една от звездите в бинарната система DG CVn, съобщи сп. "Сианс е авнир".
Червените джуджета са най-многобройните звезди във Вселената. Учените знаят за съществуването на много от тях.
Червените джуджета са с по-малки размери, с по-малка маса и са по-студени в сравнение със Слънцето.

Най-силната и най-продължителна звездна експлозия досега бе наблюдавана в бинарната система DG CVn, съставена от две червени джуджета и разположена на 60 светлинни години от Земята.

Светимостта на звездата се увеличи между 10 и 100 пъти.

Експлозията бе открита и наблюдавана на 23 април от космическия телескоп "Суифт" на НАСА, който е изведен на орбита, за да изследва мощни изригвания на гама лъчи. Същият ден инструментът ВАТ (Burst Alert telescope) на "Суифт", който има за цел да открива взрив на гама лъчи, улавя поток рентгенови лъчи от DG CVn и веднага задейства други уреди на телескопа. Същевременно астрономи на Земята, които работят за мисията "Суифт", получават сигнал от инструмента ВАТ, че нещо необичайно се случва някъде във Вселената.

"Три минути след задействането на ВАТ светимостта на рентгеновите лъчи от експлозията надвишаваше комбинираната светимост на двете звезди във всички дължини на вълната при нормални условия", отбеляза Адам Ковалски от центъра Годард за космически полети.

"Суифт" и някои наземни обсерватории регистрираха общо 7 изригвания за период от две седмици. Първите две бяха най-интензивни, докато всяко следващо бе с по-малка интензивност.

"Ефектът бе като при някои земетресения на Земята", поясни астрономът Рейчъл Остън.
Бинарната система DG CVn бе слабо изследвана досега и тъй като двете ѝ звезди са много близо една до друга, е невъзможно да се определи на коя от тях е станала експлозията.