Изграждането на железопътна линия за най-бързия влак в света Маглев започна в Япония, пише Ingenieur.de. Ако всичко върви по план, през 2027 година той ще се движи между Токио и Нагоя с 500 км/ч. Отсечката от 351 километра ще се изминава за 40 минути.
Цената на това начинание не е никак ниска. Японската железопътна компания JR Central ще инвестира 40 милиарда евро само за първия отсек от линията. Високата стойност на проекта се дължи и на факта, че 247 от 351-километровото трасе се намират на до 40 метра под земята и в гъсто населени местности ще трябва да се прокопаят тунели. Други 24 километра минават по виадукти, а 11 - по мостове. Наравно със земята са само 4 километра.

Влакът вече е доказал възможностите си. По тестова отсечка с дължина 43 километра вече се движи Маглев, който през 2003 година постигна рекордната скорост от 581 км/ч. Тази бързина се постига, благодарение на технологията, съдържаща се в името Маглев, което е съкращение за магнитна левитация. Влакът се носи от противоположни едно на друго магнитни полета, които се генерират на железния път и отстрани на самия влак.

Отсекът между Токио и Нагоя е само началото на проекта. Следващата стъпка ще бъде доизграждането му до 500 километра, за да достигне до Осака. По този начин Маглев ще пресича цяла Япония в посока изток-запад. JR Central планира да популяризира начинанието си, като удължи със 7 километра тестовата отсечка за Олимпийските игри през 2020 година.