Компанията "Южен поток България", която изгражда едноименния газопровод на българска територия, вече има нов изпълнителен директор.
На мястото на досегашния Владимир Инков застава бившият шеф на държавната "Булгаргаз" Димитър Гогов. Гогов заема мястото на Инков и като член на съвета на директорите.

Това е поредното дружество след Българския енергиен холдинг (БЕХ) и АЕЦ "Козлодуй", в което служебният кабинет направи рокади в мениджмънта.

Промяната е станала на 3 октомври на извънредно общо събрание на акционерите, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на сайта си.
От МИЕ припомнят, че ръководството на "Южен поток България" не се съобрази с протоколното решение на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов от 11 август 2014 г. Въпреки изричното разпореждане, на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията "Южен поток България".

Промяната в ръководството на "Южен поток България" е с цел защита на българските интереси и гарантиране на максимални ползи при бъдеща реализация на проекта, се казва още в прессъобщението.

Димитър Гогов е доказан професионалист в индустрията, смятат от министерството. През периода януари 2007 г. до ноември 2013 г. е заемал поста изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД, припомнят от МИЕ.