Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики.
Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред в. "Преса" по отношение възможностите за бъдещи парламентарни коалиции.
"Например ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор“, казва Борисов пред изданието.

Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.
Пред в. "Преса" той казва още, че е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове.

"Големите партии правят малки компромиси, малките - големи", обяснява позицията си Борисов, като се аргументира с 1,1 млн. избиратели на ГЕРБ.
Борисов лично ще води преговорите с ръководствата на парламентарните формации, става ясно още от публикацията. Той е казал още, че споделя част от позициите на Патриотичния фронт, а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.

Междувременно заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна
Разговори обаче ще се водят с всички парламентарно представени партии, защото трябва да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, наложено в 42-то Народно събрание, заяви Цветанов пред Би Ти Ви. Той заяви, че ако ГЕРБ има възможност да състави устойчиво правителство с парламентарна подкрепа, която да даде възможността за реализиране на управленски идеи, ще реализира мандат.

"Ако всички парламентарно представени партии обаче кажат, че няма да заявят подкрепа за ГЕРБ, г-н Борисов внесе състав и структура на Министерски съвет за одобряване и тя бъде подкрепена само от ДПС, Борисов на следващия ден си подава оставката. Това трябва да бъде ясно. Ние ще правим правителство с министър-председател Бойко Борисов и това е единственият възможен вариант, защото няма парламентарно представена партия, която може да състави правителство в този парламент, освен ГЕРБ”, обясни Цветанов.

Заместник-председателят на партията подчерта, че ГЕРБ ще работи за замяна на задкулисието с прозрачност и хаоса с отговорност. „ГЕРБ няма да участва в това управление като самоцел. Ще участва в бъдещо управление, само ако можем да реализираме управленски идеи”, подчерта той.
Има воля да се направи кабинет, но не на всяка цена, заяви  Цецка Цачева,
в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ. Цачева, която води листата на ГЕРБ в Плевен, обясни, че ГЕРБ ще проведе консултации с всички парламентарно представени партии по реда на големината на техните парламентарни групи.

"Беше по-логично и разумно да започнем преговорите с политическата сила, с която сме най-близо в център-дясното пространство, но това няма да се случи заради тяхното непремерено говорене спрямо начина, по който следва да се ситуират политиките занапред”, каза още Цачева. От ГЕРБ обаче чакат да излязат окончателните резултати от изборите.

"Имаме виждане как трябва да се проведат преговорите, ще говорим за политики и за неща, които ни доближават, ще търсим общото, а не отрицанието”, призна Цачева.

"Ако след този кръг от преговори успеем да сформираме правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа, това би било успех за нас като мандатоносител”, заяви някогашният председател на Народното събрание.

"Номиниран за министър-председател с мандата на ГЕРБ ще бъде Бойко Борисов, категорична беше Цачева. Тя коментира и изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев, че няма да подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов. "За нас е коректно да се говори за политики, а не за персони и личности”, подчерта Цачева. Цачева коментира, че е нормално именно ГЕРБ да излъчи този, който ще застане начело на 43-тия парламент, но отказа да назове кой точно трябва да направи това.