Испанска медицинска сестра стана първият пациент, заразен с ебола в Европа, което постави под съмнение мерките, предприети от Испания за контрол върху потенциалното разпространение на смъртоносната болест, предаде Ройтерс.

Сестрата е била част от екипа, лекувал двама свещеници, заразили се с вируса в Африка и докарани в Испания.
Сега около 60 медицински работници и други лица, които са били в контакт с нея, се проверяват за симптоми.
Световната здравна организация е уведомена за случая. Сестрата е настанена за лечение в болницата „Алкоркон“ в покрайнините на Мадрид, откъдето ще бъде преместена в болницата „Карлос III“.

Междувременно на първия пациент с ебола, диагностициран в САЩ – либерийския гражданин Томас Дънкан, лекарите са започнали да дават
експериментално лекарство на американската компания „Чимерикс“,
съобщи Ройтерс.

Става дума за препарата „Бринсидофовир“, който има предварително одобрение от Управлението за храните и лекарствата на САЩ. Това означава, че са необходими допълнителни изпитания за медикамента, но при извънредни обстоятелства може да се използва за лечение на хора.
Дънкан, за когото се съобщава, че е в критично състояние и е лекуван в Далас, пристигна в САЩ на 1 октомври, за да се види с роднини. Няколко десетки хора, с които е бил в контакт, в момента са изолирани и под медицинско наблюдение.

По последни данни на СЗО в трите западноафрикански страни с епидемия от ебола – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, досега са починали 3431 души и са регистрирани 7470 възможни и потвърдени случая на зараза.

Президентът на САЩ Барак Обама увери, че рискът за епидемия от ебола в САЩ е нищожен поради добрата система на здравеопазване.

Той обаче каза, че правителството работи по допълнителни процедури за проверка на пътниците от международни полети, които може да са заразени с ебола, и за инструктиране на медицинските работници какво да правят, когато се сблъскат със случай на зараза, предаде Асошиейтед прес.
След среща с екипа си за национална сигурност Обама заяви също, че някои чужди държави не правят достатъчно за овладяване на кризата с болестта ебола в Западна Африка.
Той допълни, че възнамерява да окаже натиск върху някои от големите държави, които не посочи по име, да подпомогнат усилията на западноафриканските страни за справяне с болестта.

Президентът каза, че Белият дом засега не предвижда забрана за пътуванията от Западна Африка.

„Добрата новина е, че болестта не се предава по въздушен път. Ние знаем какво да правим и имаме медицинската инфраструктура за това. Но е изключително опасна болест, ако не се спазват правилата“, каза Обама.
Петима американци са се завърнали досега в САЩ от Африка за лечение от ебола, припомня АП.