Комисия към руския парламент ще обмисли напълно сериозно тази седмица предложение в цялата федерация да се премине на 4-дневна работна седмица, пише "Комерсант". Всъщност предложението е на МОТ (Международната организация по труда), в чийто състав влиза и Русия, която предлага на всичките си членки да преминат на четиридневна работна седмица, но единствено Москва от всички тях е приела идеята сериозно.

Според авторите на идеята така ще се увеличи числото на работните места, ще се повлияе благоприятно на здравето на работниците и на околната среда. "Комисията на този етап ще състави кръгла маса по темата", потвърди шефът й Андрей Исаев.

Депутатът подчерта също, че не е важен толкова броят на дните, а работните часове. "Ако се работи четири дни по десет часа, пак се получава 40-часова работна седмица," поясни той. Исаев обаче е на мнение, че работната седмица трябва като начало да бъде намалена на 36 часа като се гарантира запазването на заплатата."Комерсант" обаче изразява съмнение, че идеята ще бъде реализирана, най вече заради ниската производителност на труда в страната.