Готов съм да подам оставка. Това заявил на своите в нощта след изборите лидерът на БСП Михаил Миков, пише "Стандарт". Висши социалисти и водачи на листи обаче били категорични, че не новият председател е виновен за лошите резултати на предсрочния парламентарен вот.

"Може и да се налага смяна на лидера, но не е сега моментът, на хоризонта може да се появят нови избори", коментираха червени. Дори най-отявлени критици на апарата на "Позитано" 20 заявили в прав текст, че Миков няма и 100 дни като председател на БСП, за да му се търси пряка отговорност за вота. И вместо оставка поискали от Миков спешни анализи и радикални реформи в червените редици.

Още по време на кампанията Миков обявил курс към младите. Но на много места в страната младежките структури били оставени на втори план за сметка на дългогодишни членове на БСП. "Без значение дали съм председател или не - партията ни има нужда от енергия и от усилена работа точно с младежите", казал вчера Миков.

Днес лидерът на БСП свиква заседание на Изпълнителното бюро на БСП за анализ на резултатите от изборите. Такъв ще бъде направен и на пленум на червените до 10 дни. Освен гласовете секция по секция обаче социалистите изготвят и стратегия за парламентарното си поведение в 43-ото Народно събрание. Неофициално се коментира и съставът на групата, която ще води евентуални преговори за широка коалиция с ГЕРБ. Очаква се Миков да подложи на гласуване пред Изпълнителното бюро на БСП съюз с ГЕРБ. Но и вътрешнопартиен вот в Националния съвет на партията.