Румънските власти настояват да бъде спряна работата на рафинерия, принадлежаща на руската компания "Лукойл", което застрашава цялата производствена дейност на компанията в страната.

Това гласи изявление на руския посланик в Букурещ Олег Малгинов.

"Лукойл" притежава рафинерията "Петротел", купена през 1998 година. По данни на местни медии в четвъртък е би извършен обиск в рафинерията по подозрения за укриване на данъци и легализиране на доходи.

"Като посланик на Руската федерация в Румъния аз съм твърде обезпокоен от събитията, които стават с нефтопреработвателния завод "Петротел"… Особена тревога предизвиква, че в рамките на извършваните следствени действия на завода бе наредено да спре производството, което застрашава функционирането на цялата производствена верига на "Лукойл" в Румъния", се казва в документа, притежаван от агенция РИА "Новости"

В документа се отбелязва още, че "Лукойл", която работи на румънския пазар вече 15 години, винаги добросъвестно е изпълнявала своите задължения и стриктно е спазвала румънското законодателство. Компетентните органи неведнъж са проверявали компанията, последната проверка бе извършена миналата година. "Предприятията на "Лукойл" винаги са изпълнявали предписаните им препоръки. При това искам да подчертая, че при всички проверки дейността на предприятието никога не е била спирана, производственият цикъл никога не е бил прекъсван", се казва в изявлението на посланика.

"Лукойл" потвърди новината пред агенцията. Компанията добави още, че след обиска в четвъртък румънските власти не са предявили никакви обвинения към нея и служителите й.